KDP-S yetkilisinden ateşkes yorumu: Taraflar birbirinden uzak

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-S) Merkez Komitesi üyesi Hasan Remzi, Rusya ile Türkiye arasında ateşkes sağlansa da tarafların birbirinden çok uzak olduğunu söyledi.

K24 - ERBİL

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-S) Merkez Komitesi üyesi Hasan Remzi, Rusya ile Türkiye arasında ateşkes sağlansa da tarafların birbirinden çok uzak olduğunu söyledi.

K24’e konuşan KDP-S Merkez Komitesi üyesi Hasan Remzi, dün Moskova’da Rusya ile Türkiye arasında gerçekleşen İdlib ateşkesini değerlendirdi.

Hasan Remzi, Moskova’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen ateşkese rağmen tarafların birbirinde çok uzak olduğunu savundu.

Remzi şöyle devam etti:

“Türkiye, Suriye rejiminin Rusya ile birlikte İdlib’e yönelik gerçekleştirdiği operasyon öncesi sürece dönmesini istiyor. Rusya da sahada büyük değişikliklerin gerçekleştiğini ve sahada anlaşma yapılması gerektiğine ısrar ediyor. Ayrıca Rusya teröristlerle mücadeleyi hiçbir şekilde gündeminde çıkarmak istemiyor.”

Rusya ile Türkiye’nin birbirine ihtiyacı olduğunu ifade eden Remzi, sözlerine şöyle devam etti:

“İki ülkenin birbirine ihtiyacı var. Siyasi, ekonomik, turizm ve coğrafi olarak Türkiye'nin bölgedeki konumu Rusya için önemli. İki ülke arasında tarihsel bir bağlantı da var. Şimdiye kadarki görüşmelerde, her iki ülke kendi çıkarlarını göz önüne aldı. Rusya, özellikle İdlib’de Suriye topraklarında Şam rejiminin kontrolünü genişletmek istiyor. Rusya aynı zamanda Suriye hükümetine kara, deniz ve hava desteğini sürdürüyor. Tabi tüm bunların sonucunda Suriye için siyasi çözümün iki ülke arasında ana tercih olacağına inanıyorum.”

Rojava’daki gelişmelere de değinen Remzi, “Rojava’da endişeler ve tehlike süreci devam ediyor. Bunun için Kürt siyasi hareketleri çok acil bir şekilde birlikte hareket etmelerine ihtiyaç var. Rojava’ya yönelik yapılan bütün planları boşa çıkartacak olan ancak Kürt birliğidir” şeklinde konuştu.