Erdoğan: ABD S-400 konusunda yumuşadı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile yaşanan S-400 gerginliğiyle ilgili yeni açıklamalarda bulunarak, “ABD S-400 konusunda yumuşadı, 'Devreye almayacağınıza dair söz verin' noktasına geldiler” dedi.

HABER MERKEZİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile yaşanan S-400 gerginliğiyle ilgili yeni açıklamalarda bulunarak, “ABD S-400 konusunda yumuşadı, 'Devreye almayacağınıza dair söz verin' noktasına geldiler” dedi.

Erdoğan, Brüksel ziyareti dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“S-400 konusunda tabii onlar da epeyce yumuşadılar, 'S-400’leri devreye almayacağınıza dair bize söz verin' noktasına geldiler” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“S-400 konusunda Stoltenberg’in kanaati bellidir; ‘üyelerimizin kendi tercihidir. Biz onlara niye onu, niye şunu gibi bir tercih baskısı yapmayız, yapamayız.’ Ama Patriot konusunda da bildiğiniz gibi biz Amerika’ya şu teklifi de yaptık; ‘Eğer verecekseniz siz de bize Patriot verin. Biz sizden de Patriot alırız.’ Ancak S-400 konusunda tabi onlar da epeyce yumuşadılar, ‘S-400’leri devreye almayacağınıza dair bize söz verin’ noktasına geldiler.”

İDLİB

Suriye'nin İdlib kentinde yaşanan gelişmelere değinen Erdoğan, şunları söyledi:

"İdlib’de yaşanan gelişmeler ve mülteci krizinin yeni boyutlara ulaşması üzerine kapsamlı bir diplomasi trafiği başlattık. Yoğun bir telefon diplomasisinin ardından AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov Türkiye’ye geldi. Ardından İdlib’de geçici ateşkesi sağlamak amacıyla biz Moskova’ya gittik ve geçici ateşkesi sağladık."

İdlib’de şuanda briket barakaları yapıldığını ifade eden Erdoğan “Bu arada tabi biz İdlib’in kuzeyinde briket barakalar konusunda çalışmalarımızı hızla devam ettiriyoruz. Sınırımızdan 25-30 kilometre derinlikte oralarda güvenli bölge oluşturmak suretiyle briket barakaları yapıyoruz. Şu an 1.500 kadar yapıldı. Bunlarla beraber İdlib’deki insanları buralara peyderpey yerleştireceğiz. Bu barakaların zeminine tahta döşüyoruz ve konforunu artırmaya gayret gösteriyoruz. Tabi bununla birlikte ateşkesin ardından güneyden kuzeye İdlib’e yavaş yavaş dönüşler de başladı” ifadelerini kullandı.

‘GÜVENLİ BÖLGE’

Erdoğan, "Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölgenin oluşturulması önerisine AB ve ABD’den destek verilecek mi"? sorusuna şu yanıtı verdi:

“Güvenli bölge farklı. Gerek Obama ile gerekse Trump ile yaptığımız görüşmelerin neticesindeki güvenli bölge... Bunu Obama yerine getirmedi ama Trump bunu çok dillendirdi. Dillendirmesine rağmen Trump da bununla ilgili adımı maalesef atmadı, atamadı. Hatta daha sonra daha ileri gitti ve dedi ki ben askerimi çekeceğim. Bir hareketlenme oldu fakat o da yürümedi. En son geçen hafta yaptığımız görüşmede 'Ben artık burada askerimi tutmayacağım, ben burada büyük harcamalar yapmak istemiyorum ve askerimi çekeceğim' dedi. Şimdi biz bekliyoruz. Bize verdiği son mesaj bu şekilde.”