K24 ÖZEL - Roboskili Encü: Bunu onlardan beklemiyorduk

Roboski’de 34 kişinin katledilmesiyle ilgili başvurunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından reddedilmesine ilişkin Şırnak Baro Başkanı avukat Nuşirevan Elçi hakkında şikâyette bulunuldu.

ANKARA (K24)

Roboski davasının avukatı Nuşirevan Elçi, mağdur aileler tarafından Şırnak Barosu'na şikâyet edildi. Roboski Derneği Başkanı ve olayda yakınlarını kaydeden Veli Encü ise, dava sürecinde birçok kişi tarafından yalnız bırakıldıklarını belirterek,  “Bunu onlardan beklemiyorduk” dedi.

Roboski’de 34 kişinin katledilmesiyle ilgili başvurunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından reddedilmesine ilişkin Şırnak Baro Başkanı avukat Neşirvan Elçi hakkında şikâyette bulunuldu.

Baroya verilen dilekçede Elçi’ye mağdur aileler tarafından verilen vekâletname örneğinin sokağa çıkma yasakları döneminde noter binasının yanması nedeniyle sunulamadığı, Elçi’nin AİHM’deki davaya gerekli belgeleri zamanında göndermediği, başvurularına rağmen kendilerine bir açıklama yapmadığı ifade edildi.

K24’e konuşan Roboski Derneği Başkanı, “Her şeyiyle açık ve her saniyesi devletin kayıtlarında olan bir katliamdan söz ediyoruz” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, evrakların göç gönderilmesinden dolayı böyle bir karar vermiştir. Bunun siyasi bir karar olduğunu söyleyen hukukçular, neden evrakların zamanında gönderilmediğini sormuyor.”

SAĞLIK RAPORU

"AİHM’in istediği belgeler zamanında gönderilseydi, böyle bir gerekçe verilemeyecekti" diyen Encü, “Aynı zamanda sundukları mazeret de ayrı bir skandal. Sağlık raporunu aile hekimliğinden alan Elçi, bunu tam teşekküllü bir hastanede alması gerekiyordu. O zaman AİHM de bu gerekçeyi kabul edebilirdi. Tamamen büyük bir skandal yaşandı” şeklinde konuştu.

Baro Başkanı’nın AİHM kararının ardından Roboski’ye giderek özeleştiri vermediğini de söyleyen Encü, “Sadece Baro Başkanı değil, dönemin Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) hukuk komisyonu başkanları da davayla ilgili iç hukuk yollarının tüketilmesi konusunda gerekli çabayı harcamadı” ifadelerini kullandı.

DAVANIN GEÇMİŞİ

11 Haziran 2013’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “taksirle ölme sebebiyet vermekten dolayı” Roboski katliamıyla ilgili soruşturma dosyası hakkında “görevsizlik” kararı verip dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi. Genelkurmay Askeri Savcılığı, 7 Ocak 2014’te “takipsizlik” kararı verdi.

Mağdurların ailelerinin avukatlarının karara itirazı reddedildi. Dosya bunun üzerine 18 Temmuz 2014’te Anayasa Mahkemesi'ne taşındı.

Dilekçe ve eklerinin idari yönden Anayasa Mahkemesi’nde yapılan ön incelemede, başvuruda eksiklikler tespit edildi, tamamlanması istendi. Ancak başvuru, “eksikliğin süresinde giderilmemesi” nedeniyle, 24 Şubat 2015 tarihli kararla reddedildi.

İç hukuk yollarının tükenmesi üzerine yaşamını yitiren 34 kişinin yakını olan 281 kişi adına Ağustos 2016'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) bireysel başvuru yapılmıştı.

AİHM, Roboski Katliamı için yapılan başvuruyu, “2 gün gecikti” diye reddetmişti.

 

Roboski'de yakınlarını kaybeden ailelelerin dün Şırnak Barosu'na verdikleri dilekçenin örneği
Roboski'de yakınlarını kaybeden ailelelerin dün Şırnak Barosu'na verdikleri dilekçenin örneği