K24 ÖZEL - Putin’e ‘Kürtçe’ mektubu!

Rusya’nın başkenti Moskova’ya, Sputnik’in Kürtçe bölümünün kapatılması üzerine mektup gönderildi.

ANKARA (K24)

Rusya’nın başkenti Moskova’ya, Sputnik’in Kürtçe bölümünün kapatılması üzerine mektup gönderildi.

Moskova merkezli uluslararası medya kuruluşu Sputnik, 29 Haziran’da Kürtçe bölümünü “ekonomik nedenler ve okur sayısının azalması” gerekçeleriyle kapatıldığını duyurmuştu.

Ancak 32 dilde yayın yapan yayın kuruluşunun Kürtçe servisini kapatmasının gerekçesinin sadece “ekonomik” nedenler olmayacağı tartışılmaya başlandı.

Rusya’ya giderek kapatılma gerekçesini öğrenmeye çalışan siyaset bilimci Doç. Dr. Ekrem Önen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Putin’in danışmanı Uşakov ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’a mektup yazdığını söyledi.

K24’e konuşan Önen, “Dünyanın her yerinde olduğu gibi, Rusya’da da böylesi kararlar teknik meselelerden değil, siyasi nedenlerden dolayı alınır” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sputnik Kürdistan’ın 2008’de açılması nasıl siyasi bir karar idiyse, kapatılması gerekçesi de siyasidir. Okuru azalabilir, ama bu kapatılma sebebi değildir.”

Sputnik Kürdistan’ın ileriki günlerde yeniden açılacağını umduğunu söyleyen Önen, Kürtler’in bu konuda yeterince ses çıkarmadığını da sözlerine ekledi:

“Rusya’da onlarca Kürt sivil toplum örgütü var. Bildiğim kadarıyla hiçbiri bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı. Ayrıca Rusya’da yaşayan Kürtler’in dışında da bu konuda bir itiraz olmadı.”

K24’e konuşan Sputnik Kürdistan’ın şefi Vehbi Güngör Kürtçe’ye yeteri kadar bütçe ayrılmadığını söylemişti.

Yazar Firat Cewerî ise, “Sputnik Kurdistan Kürtçe yayın hayatına başladığı zaman, Ruslar’ın Kürtler’le olan olumlu ilişkilerin devamı olarak nitelendirmiştim” demişti.

SPUTNİK

Sputnik, 10 Kasım 2014’te Rossiya Segodnya tarafından kurulan Moskova merkezli uluslararası bir medya kuruluşu.

Dünyanın farklı bölgelerinde ofisleri bulunan Sputnik, yayınlarını 24 ülkeyi kapsayan, 130 şehirde, günde toplam 800 saatin üzerinde internet sitesinden ve radyo istasyonlarından yapıyor.

24 saat yayın yapan Sputnik’in Kürtçe servisinde 10 kişi çalışıyordu.