BM: 1 milyon kişi kuşatma altında

Birleşmiş Milletler Suriye'de 1 milyona yakın insanın kuşatma altnda olduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler Suriye'de 1 milyona yakın insanın kuşatma altnda olduğunu bildirdi.

Suriye'de kuşatma altında yaşayan insan sayısının bir yılda büyük bir artış göstererek 393 binden 974 bine çıktığını ve özellikle Halep'in doğusu başta olmak üzere Suriye'nin yok olmaya doğru gittiğini söyleyen BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, "Bu trajedinin engellenmesi için eyleme geçmemenin utancı hepimizin üzerinde" dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye'deki insani durumu görüştüğü toplantıda konuşarak Halep'te çatışmalarda ve bombardımalarda yaralanan insanları tedavi edecek kapasitede hastane kalmadığını belirten O'Brien, hava saldırılarının hala devam ettiğine dikkat çekerek birçok ailenin bombardıman sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.

Halep'in batısında bombalı saldırıların devam ettiğini kaydeden O'Brien, çatışmalarda en çok zarar görenin siviller olduğunu ifade etti. Son yaşanan çatışmalarda 60 kişinin hayatını kaybettiğine ve 25 bin kişinin öldüğüne dikkat çeken O'Brien geçen yılın bu döneminde kuşatma altındaki Suriyeli sayısının 393 bin olduğunu, şu anda ise bu sayının 974 bine yükseldiğini söyledi.
ABD, savaş suçu işleyenlerin listesini verdi
Toplantıda konuşan bir diğer isim olan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise, Şam yönetimi ve Rusya'nın sivilleri hedf aldığını ve sivil altyapıya yönelik saldırılar gerçekleştirdiğini söyledi.

Power, sivillere karşı suç işleyen Esed rejiminin üst düzey asker ve polis yöneticilerinin bazılarının isimlerini de verdi.

Samntha Power'ın Konsey'de okuduğu isimler şunlar:

"Adnan Aboud Hilweh, Jawdat Salbi Mawas, Suhail Hassan, Tahir Hamid Khalil, Salah Hamad, Sha’afiq Masa, Rafiq Shihadeh, Hafiz Makhlouf, Adib Salameh, Jamil Hassan, Abdul Salam Fajr Mahmoud, Ibrahim Ma’la, Qusai Mihoub."