Belirti göstermeyen vakaları tespit edebilen test geliştirildi

İngiliz bilim insanları, asemptomatik (belirti göstermeyen) yeni tip coronavirüs (Covid-19) vakalarını tespit eden test geliştirdiklerini açıkladı.

HABER MERKEZİ

İngiliz bilim insanları, asemptomatik (belirti göstermeyen) yeni tip coronavirüs (Covid-19) vakalarını tespit eden test geliştirdiklerini açıkladı.

Bilim insanları şu anda dünya genelinde uygulanan Covid-19 testlerinin yüzde 29 oranında yanlış negatif sonuç verdiğini keşfetti.

Birmingham Üniversitesi araştırmacıları, var olan testlerin yalnızca virüsle ilgili antikorların varlığını tespit edebildiğini ve ağır hastalarda doğru sonuç üretmeye yatkın olduğunu açıkladı. Ancak, bilim insanları geliştirdikleri yeni test ile Covid-19’un hücrelere tutunmasını sağlayan peplomerlerin arandığını bu sayede virüse karşı yeterince antikor üretmeyen insanların da tespit edilebildiğini açıkladı.

“HER 10 COVID-19 HASTASINDAN 8'İ BELİRTİ GÖSTERMİYOR”

Araştırmacılar bu yöntemin asemptomatik (semptom görülmeyen) kişileri tespit etmek için daha etkili olduğunu söyledi. Uzmanlara göre coronavirüsle enfekte olan her 10 kişiden 8’i belirti göstermiyor.

Birmingham İmmünüloji Enstitüsü’nden Alex Ritcher umut verici sonuçların Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde çalışan bin kişi üzerinde yapılan bir çalışmadan kaynaklandığını söyledi.

YÜZDE 98 ORANINDA DOĞRU SONUÇ VERİYOR

Alex Ritcher, şunları kaydetti:

“Var olan testlerin hastanelerde yatan çok ağır hastaların ürettiği antikorları tespit edebildiğini fark ettik. Ancak, asemptomatik ve hafif belirtiler gösteren insanlar taşıyıcı olmalarına rağmen yüksek bir bağışıklı tepkisi vermedikleri için testler tarafından anlaşılamıyor. Geliştirdiğimiz testte coronavirüsün hücrelere tutunmak için kullandığı yapıyı araştırıyoruz. Bu şekilde yüzde 98 oranında doğru sonuç alabiliyoruz.”