K24 ÖZEL - Yakış: +300 Kürt sorununu çözerdi

AK Parti’nin kurucu isimlerinden Yaşar Yakış, AK Parti’nin 300’ün üzerinde vekil çıkarması durumunda Kürt sorunu konusunda daha çok adım atabileceğini söyledi.

Cesim İlhan

AK Parti’nin kurucu isimlerinden eski Dışişleri Bakanı ve emekli diplomat Yaşar Yakış, AK Parti’nin 300’ün üzerinde vekil çıkarması durumunda Kürt sorunu konusunda daha çok adım atabileceğini söyledi.

K24’e konuşan Yaşar Yakış, seçim sonuçlarının Kürt meselesinin çözümüne etkisini şöyle değerlendirdi:

“Eğer AK Parti 300’den fazla milletvekilli almış olsaydı, Kürt meselesini çözmek için şimdiki durumdan daha rahat adımlar atabilirdi. Belki Dolmabahçe sürecine benzer bir süreç başlayabilirdi. Ama MHP’nin iktidara ortak olması Kürtler’le ilgili şimdiye kadarki tutumu bilindiğine göre, Kürt meselesinin çözümü için AK Parti’nin elini kolunu bağlı hale getireceğini düşünüyorum.”

‘ÇÖZÜM GİTTİKÇE ZORLAŞIYOR’

Kürt sorununun çözüm beklediğini söyleyen Yakış, “Bugün Kürt meselesi çözülürse daha rahat çözülür diye düşünüyorum ama 3-5-7 yıl sonra çözülmesi şimdikinden çok daha zor olacaktır. Her geçen gün çözümü daha da zorlaşıyor. Çünkü Türkiye’deki Kürt sorununa Suriye’deki Kürtler de katıldığı için meselenin çözümü biraz daha zorlaşıyor” diye konuştu.

24 Haziran’da gerçekleşen seçim ile birlikte Türkiye’de oluşacak yeni sistemle ilgili olarak da Yakış şunları söyledi:

“AK Parti artık cumhurbaşkanının geniş yetkileri karşısında sözlerinin dışına çıkmayacak durumda olacaktır. Tahminlerime göre bu Türkiye içerisinde kurulacak düzeni de etkileyecektir. Zaten cumhurbaşkanı parti başkanı olduğu için de kontrolü daha sıkı ele alacağını düşünüyorum. AK Parti ve diğer partilerdeki vekil arkadaşlarla konuştuğumuz zaman vekilliğin artık işlevsiz bir hal alacağını söylüyorlar.”

“Seçimin eşit koşullarda yapılmadığı herkes kabul ediyor zaten” diyen Yakış, Ben de aynı kanaateyim” diyerek şöyle devam etti:

“Sayın İnce’nin dediği gibi ufak tefek yolsuzluklar da oldu galiba. Ama bu seçimin sonucunu etkilemeyeceği için neticeyi değiştirmeyecektir. Seçimin asıl kazananı AK Parti. Bütün zorluklara rağmen HDP de büyük bir sürpriz yaptı. Adeta 7 Haziran seçimlerine benziyor. Bu siyasi manada HDP’nin muhatap alınmasının zeminini hazırlayabilir.

CHP değil de İnce büyük bir performans göstermiş. MHP de beklenmeyen bir sonuç aldı. Barajı aştırmak için muhtemelen onlar da AK Parti’den oy almıştır.”