K24 ÖZEL - Bingöllü fenomen esnaflar: Amacımız Kürtçe’yi yaşatmak

Sosyal medyada paylaştıkları videolarla fenomen olan Bingöllü iki esnaf, amaçlarının kaybolmayla yüz yüze kalan kültürlerini ve anadillerini yaşatmak olduğunu vurguluyor.

ANKARA (K24)

Sosyal medyada paylaştıkları videolarla fenomen olan Bingöllü iki esnaf, amaçlarının kaybolmayla yüz yüze kalan kültürlerini ve anadillerini yaşatmak olduğunu vurguluyor.

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde esnaflık yapan 42 yaşındaki Halil Bayındır, 5 çocuk babası.

Bir süre önce arkadaşı Şefik Yılmaz’la birlikte sosyal medyada paylaştıkları Kürtçe şarkılarla fenomen hale geldiklerini söyleyen Bayındır, “Biz Kürt müziğiyle büyüdük ve ne yazık ki kaybolan bir kültürümüz var. Biz de hem büyüdüğümüz müziğimizi yansıtmak, hem de kaybolan kültürümüzü ayakta tutmak adına video paylaşmaya karar verdik” diyor.

K24’e konuşan Bayındır, eski düğünlerde orkestranın yerine halay çekenlerin şarkı söylediğini ve o günlerin güzel olduğunu ifade ederek, “Arkadaşım Şefik’in hoş mimikleri ve yöresel şarkılarla yola çıktık” diyerek, şöyle devam ediyor:

“Yaşlılarımızın yanına gidip, onların bize söylediklerini ezberleyerek videolarımızı hazırlıyoruz. Amacımız tamamen bunu yaşatmaktı ve hedefimize de ulaştık. Çünkü sosyal medyadan, çevremizden ve Avrupa’daki gurbetçilerden olumlu tepki aldık.”

Gelen tepkileri değerlendiren Bayındır, “İnsanlar ‘bizi eskiye götürdün, çocuklarımız sayenizde eski şarkılarla tanışmış oldu’ diye mesajlar gönderiyor. Tamamen Kürtçe’nin Kurmanci lehçesinde söylüyoruz ama ileride Zazaki lehçesinde de şarkıları paylaşacağız” ifadelerini kullanıyor.

Kürt illerini gezerek şarkıları derlemek istediklerini de söyleyen Bayındır, video paylaşımlarının devamının geleceğini söylüyor.

ŞEFİK YILMAZ: DÜĞÜN ŞARKILARIMIZ YAŞASIN

Şefik Yılmaz da arkadaşıyla birlikte hazırladıkları videoda çok fazla kişiye ulaştıklarını belirterek, sosyal medyanın gücüne vurgu yapıyor.

K24’e konuşan Yılmaz, “Gayemiz kültürümüzü korumak, kaybolmaya yüz tutmuş şarkıları yeniden seslendirmek ve bunları sosyal medya üzerinden insanlara ulaştırmak” diyor.

Çok büyük bir kitle yakaladıklarını ve söz konusu paylaşımlarının ardından tiyatro grubundan da teklif aldığını dile getiren Yılmaz, “En kısa zamanda yeni videolarımızı paylaşmayı düşünüyoruz. Bu videolarda eski düğün şarkılarını seslendireceğiz” ifadelerini kullanıyor.

Dillerinin ve kültürlerinin kaybolmayla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Yılmaz, “Düğün şarkıları yaşatılsın diye yola çıktık. Bundan 50 yıl önceki kültürü yeniden yaşatmaya çalışıyoruz” diye konuşuyor.