Almanya’dan coronavirüs aşısıyla ilgili açıklama

Almanya’da ilaç ve aşı araştırmalarına izin veren Paul Ehrlich Enstitüsü, yeni tip coronavirüs (Covid-19) aşısının çok yakında onaylanacağını bildirdi.

HABER MERKEZİ

Almanya’da ilaç ve aşı araştırmalarına izin veren Paul Ehrlich Enstitüsü, yeni tip coronavirüs (Covid-19) aşısının çok yakında onaylanacağını bildirdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Paul Ehrlich Enstitüsü Başkanı Prof. Klaus Cichutek, çok umutlu olduğunu söyledi.

Cichutek, “Özellikle ilk klinik test sonuçlarını aldığımız son haftalarda aşının gerçekten coronavirüse karşı insanlarda bağışıklık sistemini harekete geçirdiğini gördük. Bunlar çok önemli yenilikler” ifadelerini kullandı.

Dünya çapında salgına karşı 140-150 civarında aşının deneme safhasında olduğunu söyleyen Cichutek, “Burada söz konusu olan bir yarış kazanmak değil. Bizim gerçekten hazmedilen, etkili bir aşıya ihtiyacımız var” diye konuştu.

ALMANYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA BAKANI: TEST SÜRECİNDE SORUNLAR YAŞANIYOR

Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Anja Karliczek geçen hafta yaptığı bir açıklamada, Covid-19 aşısıyla ilgili "mucize beklenmemesi" gerektiğini söyleyerek, aşının en erken 2021 yılının ortasına kadar insanlara yaygın biçimde sağlanmasının mümkün olabileceğini ifade etti. Karliczek, aşı test sürecinde sorunlar yaşandığını söyledi.

ALMAN DOKTORLAR BİRLİĞİ: VİRÜS BİR TESTLE DOĞRU TESPİT EDİLEMEZ

Bugünden itibaren riskli bölgelerden Almanya'ya dönecek tatilcilere coronavirüs testi uygulamasının zorunlu olarak yapılması planlanıyordu. Ancak eyaletler arasında bu konuda yaşanan anlaşmazlıklar sonrasında, uygulama şimdilik ertelendi. Zorunlu testlere karşı çıkan bazı eyalet yönetimleri, bunun insan bedenine bir müdahale olduğunu ve hukuken zorluk çıkaracağını savunuyor.

Alman Doktorlar Birliği de bir testle Covid-19’un doğru tespit edilemeyeceğine işaret etti ve tam tersine bunun insanlarda yanlış güven ve dikkatsizliğe yol açacağını bildirdi.

ALMANYA'DA POZİTİF ÇIKAN YOLCULARIN ÇOĞU RİSKSİZ ÜLKELERDEN GELENLER

Ayrıca Frankfurt Havaalanı’nda yapılan testlerde pozitif çıkan hastaların yüzde 80’inin riskli ülkelerden değil, risksiz ilan edilen ülkelerden geldiği belirlendi.

Şu anda geçerli olan uygulamaya göre, riskli bölgelerden gelenlerin Almanya’daki havaalanlarında gönüllü olarak Covid-19 testi yaptırması öngörülüyor. Geldikleri ülkede son 72 saat içinde coronavirüs testi yaptıran ve test sonucu negatif çıkan yolcular, Almanya’da iki haftalık karantinadan muaf tutuluyor. Test yaptırmayanların ise iki hafta boyunca karantinada kalmaları gerekiyor.

Öte yandan Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn, riskli bölgelerden dönenlerin Almanya'ya ve Avrupa Birliği’ne girmeden önce, geldikleri ülkede, Covid-19 için test edilmelerini talep etti.

Spahn, riskli bölgeler olarak tanımlanan 130 ülkelerden gelenlere Almanya’daki havaalanlarında gönüllü ve ücretsiz test uygulamasının yetersiz kalacağını, testin zorunlu olarak yapılmasına kadar, bulundukları ülkeden çıkışta test yaptırmaları koşulunun uygulanmasını istedi. (Kaynak: VOA)