Kürdistani bölgeler: ‘İthal Araplar kendi vilayetlerine dönmeli’

Kürtler, 15 yıldır devam eden Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgeler sorununun barışçıl temelde ve anayasal çerçevede çözümünü beklerken, söz konusu bölgelerde Araplaştırma politikası devam ediyor.

K24 - ERBİL

Kürtler, 15 yıldır devam eden Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgeler sorununun barışçıl temelde ve anayasal çerçevede çözümünü beklerken, söz konusu bölgelerde Araplaştırma politikası devam ediyor.

Kürdistan Parlamentosu’ndaki Kürdistani Bölgeler Komisyonu Başkanı Ciwan Rojbeyani, sorunun Irak Anayasası’nın 140’ıncı Maddesi’ne göre çözülmesi gerektiğini söyledi.

“Irak Anayasası’na göre Kürdistani bölgelere zorla yerleştirilen Araplar kendi vilayetlerine dönmeli” diyen Ciwan Rojbeyani, “Çoğu daha önce maddi açıdan da desteklenmişti. Şimdi yeniden bu bölgeleri işgal etmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Kürdistan bölgelerden göç ettirilen Kürtlerin geri dönmesinin sağlanması gerektiğini belirten Rojbeyani, şunları kaydetti:

“Kürtler kendi bölgelerine döndükten sonra nüfus sayımı yapılmalı ardından referanduma gidilmeli. Bağdat, referandumun yapılmasını bir sorun olarak görüyor ve referandum aşamasına geçilmesini istemiyor. Çünkü referandum yapılırsa söz konusu bölgeler Kürdistan Bölgesi’ne bağlanmayı seçer.”

Kürtler, Kürdistani bölgelerde karşılaştıkları tüm baskılara rağmen şiddet yolunu seçmedi ancak 2005 yılından bu yana Araplaştırma politikası hız kesmiyor.

En son Kerkük’ün Dakuk ilçesine bağlı bazı Kürt köylerinde Irak güvenlik güçlerinin desteğiyle bir işgal girişimi gerçekleşmiş ancak Bağdat’taki Kürt temsilcilerin devreye girmesiyle bu girişim engellenmişti.

Bir grup “ithal Arap”, Kürt vatandaşlara ait arazilere el koyma girişiminde bulunurken, duruma tepki gösteren Kürtler bölgede toplanıp durumu protesto etmişti.

Baas rejimi döneminde Araplaştırma politikası çerçevesinde Kürt bölgelerine Araplar yerleştirildi, Kürt nüfus ise göçe zorlandı. Bu uygulamayla getirilen Araplar, “ithal Araplar” şeklinde tanımlanıyor.

Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesine göre, Kürdistan toprağı olan ve Araplaştırma sonucu demografisi değiştirilen bölgelerde bu bölgelerin Erbil’e mi Bağdat’a mı bağlanacağı referandumla belirlenmeli. Ancak Bağdat yönetimi 2003’ten bu yana bu maddeyi uygulamaya yanaşmadı.