K24 ÖZEL - Londra Kürt Film Festivali online gerçekleştirilecek

İngiltere’nin başkenti Londra’da bu yıl 11’incisi düzenlenecek olan Kürt Film Festivali, 15-24 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. 10 gün sürecek festivalde, 50 filmin online gösterimi yapılacak. Gösterimlerin ardından söyleşiler de yapılacak.

ANKARA (K24)

Londra Kürt Film Festivali Direktörü Ferhan Stêrk, yaklaşık 20 yıldır düzenlenen festivalin bu yıl online gerçekleştirileceğini belirterek, “Film gösterimlerini ayarlamak, onun organizesini yapmak, film yönetmenlerini canlı tartışmalara bağlamak, filmlerin kalitesini belirlemek gibi her şey online gerçekleşecek” dedi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da bu yıl 11’incisi düzenlenecek olan Kürt Film Festivali, 15-24 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. 10 gün sürecek festivalde, 50 filmin online gösterimi yapılacak. Gösterimlerin ardından söyleşiler de yapılacak.

11’inci Londra Kürt Film Festivali, çeşitli tematik programların yanı sıra yalnızca kısa metrajlı filmlere odaklanan bir program da sunacak.

Festivalde bu yıl yer alacak temalar şöyle: Sınırların Ötesinde, Mücadele Sürüyor, Sinemada Kadınlar, Ekranda Savaş, Bir Zamanlar Kürdistan’da ve Sinemada Çocuklar.

Çevrimiçi gösterimler ve etkinlikler dünyanın her bir yerindeki izleyiciler için bu yıl ücretsiz gerçekleştirilecek.

K24’e konuşan festival direktörü Ferhan Stêrk, organizasyonun başlangıcı hakkında şu bilgileri paylaştı:

“2000 yılında Bahman Ghobadi’nin ‘Sarhoş Atlar Zamanı’ adlı filmin Cannes Film Festivali’nde ödül almasının ardından buradaki bir grup Kürdistanlı aktivist 2001’de festival organizasyonuna başladı. Kürdistan’ın parçalarından insanların bir araya geldiği bir organizasyon oldu. Dolayısıyla festival Kürdistani bir kimlikle başladı. 2001’den günümüze kadar 10 festival gerçekleştirildi. 11’incisi başlıyor!”

Festivalin bazen her yıl, bazen de iki yılda bir gerçekleştiğini anımsatan Stêrk, bunun çeşitli nedenlerinin olduğunu söyledi.

“HER YIL BİR FİLM FESTİVALİ YAPMAK MÜMKÜN”

Festivalin her yıl gerçekleştirilebilecek üretim seyrine kavuştuğundan söz eden Stêrk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kürtler dünya sinema endüstrisinde isminden söz ettiriyor, Kürt filmleri takip ediliyor. Londra’dan bakınca bunu görebiliyorum. Ortadoğu sinemasından bahsedilince ‘Kürt sinemasından da bir parça alalım’ deniliyor. Konu mistik bir kültürden ya da direnişten açılınca Kürtlerin filmlerine bakılıyor. O anlamda iyi bir pozisyona sahibiz. Tabii ki daha hızlı ve iyi olabilir.”

2000’lerin başından itibaren festivalin kimliği, kültürel dokusu ve çalışma temposunun oluştuğunu belirten Stêrk, bu anlamda 2012’de vakıf kurduklarını söyledi.

Bu sene ilk kez Britanya Film Endüstrisi’nden resmi destek aldıklarını ifade eden festival direktörü, “2001’den beri 5 binden fazla film arşivi oluşturduk. Güçlü bir arşivimiz var” dedi.

“KÜRT FİLMLERİNİ İZLEDİKÇE KENDİLERİNİ GÜÇLÜ HİSSEDİYORLAR”

Festivalde 50’den fazla filmin gösterildiğini ve sinemaseverlerin bunu takip ettiğini ifade eden Stêrk, şunları kaydetti:

“İnsanlar buradan Kürt sinemasını daha iyi takip ediyor. Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki insanlar festivali takip etmek için bizimle iletişime geçiyor. İnsanlar filmleri izledikçe kendilerini daha güçlü hissediyor. Sinema siyasi propagandanın yapıldığı, kültürel aidiyetlerin en iyi anlatıldığı bir alandır. Sinemanın bu anlamda çok güçlü bir yanı var, birleştiricidir. Sinema daha fazla desteklenmeli, endüstrileşmeli, korunmalı ve kurumsallaşmalıdır. “

Kürt sinemasının içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik koşullardan da bahseden Stêrk, sözlerine şöyle devam etti:

“Her Kürt bölgesinin sosyo-ekonomik, sosyo-politik gelişimini arttırabilirsek sinema endüstrisi gelişecektir. Her gün savaş, ölüm, ambargo, engellemeler, yasaklamalar devam ediyor. Kolonyal bir ulusun altında gelişen sinemaya hem izin veriliyor hem de bu engellenebiliyor. İran’da böyle, Türkiye de İranlaşan bir çizgiye yaklaşıyor. Türkiye Kültür Bakanlığı, desteklediği bir filme aynı zamanda sansür uyguluyor. Bu şartlarda gelişen bir sinemadan bahsediyoruz.”

“Her yıl bize yüzlerce film geliyor” diyen Stêrk, “Kapasitesi anlamında filmler engellenebilir, örneğin filmler çok büyük paralarla bitirilemeyebilir, ama içerik olarak çok zengin. Onu engelleyemezsiniz, bir telefonla bile film çekebilirsiniz” şeklinde konuştu.

“KÜRT SİNEMASI ÇOK ÖZEL BİR YERDE”

“Festivalin 11’incisinde yeni ve genç sinemacılara odaklandık” ifadelerini kullanan Ferhan Stêrk, Kürt sinemasının çok özel bir yerde olduğunu belirterek, 11’inci festival hakkında şu bilgileri verdi:

“11’inci Londra Kürt Film Festivali bu yıl 24 Nisan - 3 Mayıs tarihleri arasında yapılacaktı. Maalesef Covid-19 salgını nedeniyle festivali ertelemek zorunda kaldık. Bu program için aylarca çalışma yaptık, tam anonsuna geldiğimizde salgınla karşı karşıya kaldık. Ardından festivali online yapmaya karar verdik ki dünyanın prestijli festivalleri de bu yıl online gerçekleştirildi. Erteleme kararı doğru bir karardı.”

“İLK DEFA KÜRT FİLM FESTİVAL ALANINDA ONLINE BİR ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Stêrk, şunları söyledi:

“Film gösterimlerini ayarlamak, onun organizesini yapmak, film yönetmenlerini canlı tartışmalara bağlamak, filmlerin kalitesini belirlemek gibi her şey online gerçekleşecek. Birçok içerik üretmek zorundayız. Eskiden bu kadar içerik üretmiyorduk ve festivale hatırı sayılır bir katılım vardı. Bu durumda o yok. Dolayısıyla öyle bir atmosfer oluşturmalıyız ki izleyicisiyle buluştuğumuzu hissedebilelim. İlk defa Kürt film festival alanında online bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Heyecanlıyız.”