K24 ÖZEL - Döviz ve altın fiyatları neden yükseliyor, yükseliş sürer mi?

Piyasalarda ABD-Çin arasındaki ticaret savaşı, coronavirüs salgınında ikinci dalga endişesi ve Lübnan’da meydana gelen patlamanın piyasalar üzerinde etkili olduğu belirtiliyor.

Cesim İlhan / İSTANBUL

ABD-Çin arasındaki ticaret savaşı, coronavirüs salgınında ikinci dalga endişesi ve Lübnan’da meydana gelen patlamanın piyasalar üzerinde etkili olduğu belirtiliyor.

Son günlerde altın ve döviz kurlarındaki ani yükseliş piyasaları dalgalandırırken, uzmanlar tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını ve ABD - Çin arasındaki ekonomi savaşlarının en büyük etken olduğu görüşünde.

Dünyada dolar son günlerde euroya karşı zayıflarken, TL karşısında dünden beri sert bir yükseliş yaşadı.

Buna göre, dün 6.92'den 7.04'e yükselen dolar/TL yeni güne 7.05 civarında başladı, öğleden sonra 7.27'yi aştı. Euro ise 8.67'yi geçti. Gram altın 470 TL'den işlem görüyor.

Piyasaların dalgalandığı şu dönemde altın halen “güvenli liman” olarak görülüyor.

Finans dergisi Ekovizyon'un Genel Yayın Yönetmeni Adnan Ateş, döviz ve altındaki yükselişin bir süre daha devam edeceğini söyledi.

K24’e konuşan Ateş, altın, dolar ve eurodaki artışın sebebinin; küresel gelişmeler ve coronavirüsün piyasaların üzerindeki etkisi olduğunu ifade etti:

“Şimdi özellikle salgının etkisini gösterdiği mart ayından sonra altın ve döviz piyasası hareketlendi ama ondan önce bir küresel gelişmeler zaten etkiliydi. Özellikle doların yükselmesinde pandeminin etkisinin olduğunu söyleyebiliriz. Ondan sonra Avrupa'daki liderler mali paketler üzerine anlaşmaya varınca bu sefer euro değer kazandı. Bundan dolayı son günlerde euro dolara karşı çıkış yaptı.”

Ateş, altındaki yükselişi ise şöyle değerlendirdi:

“Altın tüm zamanların geleneksel yatırım aracıdır. İnsanlar kendi para değerlerini altınla koruduklarını düşünüyorlar. Yükselişin olduğu durumlarda altına talep de artıyor. Altındaki yükselişin önü alınacak gibi görünmüyor. Bu sürekli yükseliş sürecek gibi. Salgın, döviz ve küresel gelişmeler gibi durumda etkilidir. Ayrıca altındaki yükseliş dolar ve euro gibi değildir, kendine has bir yükseliş tarzı var. Salgın sürecinde yasaklarla birlikte düğünler de durdu. Şimdi düğün sezonuna girildi ve insanlar altın alıyorlar. Bu süreçte en çok rağbet gören altın da çeyrektir.”

TL, DOLAR KARŞISINDA NEDEN DEĞER KAYBEDİYOR?

Covid-19 salgınının TL’nin değer kaybetmesinde etkili olduğunu ifade eden Ateş, “TL'nin değer kaybetmesinin sebeplerinde birisi pandemidir. Euro ve doların yükselmesinde de etkilidir. Bu şekilde TL, dolar karşısında değer kaybetmeye devam edecek. Çünkü ekonomik sorunlar var. Krediler yükseliyor, ülkenin cari açığı var, enflasyon yükselişi var. Bu şekilde dolar TL karşısında daha güçlü olmaya devam edecek diye düşünüyorum. Tabi bunun iç piyasa üzerinde etkisi de olacak. Bu yükseliş çarşıda, pazarda raflardaki fiyatlara yansıyacak. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası olsun, kamu bankaları olsun yasal seviyenin de üzerine çıkarak piyasaya dolar sürdükleri söyleniyor. Bunlar hepsi TL’nin değer kaybetmesine sebeptir” ifadelerini kullandı.

Ateş son olarak, “Doların 7'yi euronun da 8'i geçmesi uzun vadede devamlılık arz edebilir. Tarih veremeyiz ama döviz yükselmeye devam edecek gibi. Bir şekilde hem altın hem euro hem de dolar test ettikleri seviyenin altına düşmezler diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Coronavirüsün etkisiyle krizden etkilenen İstanbul’un tarihi alışveriş merkezi Kapalıçarşı’da, geçtiğimiz aylarda yüksek kiralar ve satışların düşmesi nedeniyle çok sayıda kuyumcu kapısına kilidi vurmak zorunda kaldı.

Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu tarafından paylaşılan bilgiye göre, Kapaçarşı’daki toplam 3 bin 500 işyerinden yüzde 80’i kiracı. Dört sene önce yaklaşık bin kuyumcu varken, bu rakam 800’e gerilemiş durumda.

ALTIN “GÜVENLİ LİMAN” MI?

İstanbul Kapalı Çarşı’da kuyumculuk yapan Fahri Atabak, döviz ve altındaki yükselişi değerlendirdi.

K24’e konuşan kuyumcu Fahri Atabak, “İnsanlar altını ‘güvenli liman’ olarak görüyorlar ve son dönemlerde en büyük yatırım altına yapılıyor” dedi:

“Ekonomik anlamda tüm dünyada bir belirsizlik var. Pandemi çok büyük etki yaptı ve eskisi gibi üretim yapılmıyor. Küresel bir darboğaz var. Salgının Çin’de başlaması, ABD’nin Almanya’dan askerlerini çekme kararı, Lübnan’daki patlama bunlar hepsi altın ve dövizin yükselmesinde etkilidir. İnsanlarda şu an ikinci bir salgın endişesi ve ardından sokağa çıkma yasağı korkusu var. Zaten birçok yerde yasaklar devam ediyor. Avrupa’ya geçişler halen serbest değil. İnsanlar kendileri için en güvenilir yatırımı altını görüyorlar ve dolaysıyla millet ‘güvenli liman’ diye altına sığınıyor. Euro alamıyorlar çünkü Avrupa’nın durumu da iyi değil. Salgından dolayı neredeyse Avrupa Birliği dağılıyordu, ülkeler birbirinin sağlık malzemelerini bile çalmaya çalıştılar. Dolar da güven vermiyor. İnsanlar ‘Dolar ne kadar düşecek ya da ne kadar yükselecek belli değil’ diyorlar. Bundan dolayı ‘güvenli liman’ dedikleri altına rağbet fazla. Millet, altın metal olduğu için gittiği her yerde işletebileceğini düşünüyor.”

Döviz ve altındaki yükselişin ne zamana kadar süreceği konusunda Atabak, bunun “muamma” olduğunu ifade ederek, “Daha önce altın ve dolar ters orantılıydı. Dolar kazansaydı altın kaybediyordu. Altın kazansaydı dolar düşüyordu. Şimdi ikisi birlikte yükseliyor” ifadesini kullandı.