Video-Dengbêj Mahmud, Tahir Elçi için söyledi

Tahir Elçi'nin Diyarbakır'daki anmasında tanınmış dengbejlerden Dengbêj Mahmud, Elçi için hazırladığı klamı söyledi.
kurdistan24.net

Hesen Kako

Diyarbakır/K24- Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi için Cegerxwin Kültür Merkezi’nde yapılan anmada duygusal anlar yaşandı. Anma gecesinde Dengbêj Mahmud, Tahir Elçi için bestelediği klamı* söyledi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi 28 Kasım 2015’te Suriçi’nde tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptığı sırada çıkan çatışmada 'vurularak' öldürüldü. Elçi cinayetine ilişkin dava halen devam ediyor.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi için Pazartesi günü Diyarbakır’da Cegerxwin Kültür Merkezin’de bir anma etkinliği düzenlendi.

Anma etkinliğinde Tahir Elçi’nin son konuşması ve çalışmalarından kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterisi yapıldı. Etkinlikte bir konuşma yapan Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, eşinin genç ölümleri, yetim çocukların gözyaşlarını ve faili meçhul cinayetleri yüreğinin derinliklerinde hissettiğini ifade etti. Tahir Elçi’nin sadece ölümleri engellemek istediğini anlatan Elçi şöyle konuştu: “Tahir çatışma ortasında yalnız kaldı. Mücadelesi her zaman insan hakları içindi. Onunla 21 yıl birlikte yaşadım. En büyük derdi mazlumların sesini yeteri kadar duyuramamaktı. Onun tek isteği, hukuk mekanizmasının işlediği, işkencenin olmadığı ve insan haklarının kutsal sayıldığı bir ülkede yaşamaktı.”

DENGBEJ MAHMUD’DAN TAHİR ELÇİ İÇİN KLAM

Diyarbakır’ın tanınan dengbêjlerinden Dengbêj Mahmud da, Elçi’nin hayatını kaybettiği haberini alınca 3 gün 3 gece uyuyamadığını anlattı. Dengbêj Mahmud’un Tahir Elçi için besteleği stranını okuması ise katılımcılara duygusal anlar yaşattı. 

Klam: Dengbejlerin kullandığı sözlere denir. Klamlarda tarihi veya toplumsal olaylar birçok argüman kullanılarak anlatılır.