Irak Parlamentosu’ndan atanmış Kerkük valisine Kürt arazileriyle ilgili yazı

Irak Parlamentosu, Kürdistan bölgelerde Kürtlere ait tarım arazilerinin ithal Araplar tarafından işgal edilmesini durdurmak için atanmış Kerkük Valisine resmi yazı gönderildiği bildirildi.

ERBİL (K24) - Irak Parlamentosu'un, Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerde Kürtlere ait tarım arazilerinin ithal Araplar tarafından işgal edilmesini durdurmak için atanmış Kerkük Valisi Rakan Cuburi'ye resmi yazı gönderdiği bildirildi.

Kerkük, Diyala ve Selahaddin kentlerinde Kürtlere ait tarım arazilerinin işgali ve satışları devam ediyor.

Kürt çiftçiler, 16 Ekim 2017 yılında Kürdistani bölgelerin işgaliyle birlikte İthal Arapların baskılarına maruz kaldıklarını söylüyor.

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Beşir Haddad yaptığı açıklamada, parlamentonun Kerkük’te işgal edilen arazilerle ilgili tüm işlemlerin durdurulması için, atanmış valiye resmi bir yazı gönderdiğini ifade etti.

Beşir Haddad, sorunun çözümü için de parlamento bünyesinde bir komisyon oluşturulduğunu belirtti.

Kürdistan Parlamentosu Kürdistani Bölgeler Komisyonu Üyesi Muhyeddin Hüseyin ise şunları söyledi:

"Kerkük'ün tarım arazileri sorununun tek çözüm yolu, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin rejiminin önceki kararlarını yürürlükten kaldırmak ve Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesini uygulamaktır."

16 Ekim olayılarından sonra Kürdistani bölgelerde oluşan güvenlik sorunuyla birlikte ithal Araplar, Kürt çiftçilere ait tarım arazilerini işgal etmeye başladı ve terör örgütü DAİŞ'in de saldırları baş gösterdi. Bağdat hükümetinin bu sorunlara karşı sessizliği devam ediyor.

Kürtler, Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesinin uygulanması ve Peşmerge Güçleri’nin Kürdistani bölgelere geri dönüşünü talep ediyor. Ancak Irak hükümeti bu sorunun çözümü için gerekli adımları atmıyor.