Ankara Uluslararası Film Festivali’nden Kürtçe filme ödül

31’inci Ankara Uluslararası Film Festivali’nde bu akşam ödül töreni düzenlendi.

HABER MERKEZİ - Kürt yönetmen ve akademisyen Yılmaz Özdil’in yazıp yönettiği "Barê Giran" (Ağır Yük) filmi,  Ankara Uluslararası Film Festivali’nde “En İyi Kısa Film Ödülü”nü aldı.

31’inci Ankara Uluslararası Film Festivali’nde bu akşam ödül töreni düzenlendi.

Ödül töreninde yönetmen ve akademisyen Yılmaz Özdil’in “Barê Giran” adlı kısa filmi, “En İyi Kısa Film Ödülü”ne layık görüldü.

Mardin’de çekimleri yapılan film, yaşlı eşeğiyle taşımacılık yapan Avdel’in ailesine ve Suriye’den evine dönen ablası ile yeğenine bakmasının hikayesini anlatıyor.

Mardin Artuklu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi ve Pero Film’in yardımlarıyla tamamlanan filmin çekimleri 10 gün sürdü.

Filmde Duhoklu Adil Abdurrahman, Zaxolu Saman Mustafa ve Nazmi Kırık ile çok sayıda profesyonel oyuncu yer alıyor.

Çekimleri tamamlandıktan sonra ilk olarak Cannes Film Festivali’ne gönderilen Barê Giran filmi, Short Film Corner’a kabul edilmişti.

YILMAZ ÖZDİL KİMDİR?

1979’da Hakkari’de doğdu.

2002’de Ankara Üniversitesi iletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. 2007’de Paris’te Panthéon Sorbonne Üniversitesi’nde “Kürt Sinemasında Jeopolitik Sınır” üzerine yüksek lisansını tamamladı. 2013’te Paris Sorbonne Nouvelle Üniversitesi’nde “Kürt Kimliğinin Sinemadaki Görsel İnşası” üzerine doktora tezini bitirdi.

2003’ten 2014’e kadar çok sayıda belgesel-film çekti.

Kürdistan Bölgesi, Türkiye ve Fransa’da birçok Kürt yönetmenle çalıştı.

Halen Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Kürt sineması ve Kürtlerin sinemada temsil edilmesi konularında dersler veriyor.