Musul’da halk yaralarını kendisi sarıyor

Terör örgütü DAİŞ’le mücadele sürecinde büyük bir kısmı harabeye dönen Musul’da halk, Irak Hükümeti’nin tazminat ödememesi ve imar çalışmalarına başlamamasından şikayet ediyor.
kurdistan24.net

MUSUL (K24) - Terör örgütü DAİŞ’le mücadele sürecinde büyük bir kısmı harabeye dönen Musul’da halk, Irak Hükümeti’nin tazminat ödememesi ve imar çalışmalarına başlamamasından şikayet ediyor.

K24’e konuşan Musullu marangoz Neşet Natık, “Hepimiz kendi yerimizi onarıyoruz. Hükümet hiçbir şey yapmadı, tazminat vermedi. Gözünüzle görüyorsunuz, her yer virane halde, eğer hükümet halka tazminat öderse tekrar dönerler” dedi.

Musul’un doğusunda yaşayan halkın yüzde 50’si evlerini terk etmek zorunda kalırken, yokluk ve harabeye dönmüş evlerinden dolayı geri dönemiyorlar.

Musullu Ahmed Abd ise evlerinin 4 yıl önce viraneye döndüğünü kaydederek, hükümet ve sivil toplum kuruluşlarının harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Kentin yeniden imarı konusunda ümitsizliğe kapıldıklarını kaydeden Abd, halkın yoksul olduğunu ve kirada yaşadıklarını ifade etti.

Musul idaresi de Irak Hükümeti’nden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirerek, hükümetin vilayete yeterli bütçeyi ayırmadığından şikayet ediyor.

K24’e konuşan Ninova 1’inci Vali Yardımcısı Sirwan Rojbeyani, “Yerel yönetim olarak federal hükümetten her zaman şikayetçi olduk. Ninova’ya yeterli önemi vermiyorlar, özellikle de Musul kent merkezine” ifadelerini kullandı.

Ninova’ya ayrılan bütçenin diğer vilayetler gibi nüfusa göre planlandığını kaydeden Rojbeyani, “Biz Musul ve Ninova vilayetindeki zarara göre muamele edilmesini istiyoruz. Ama Bağdat hükümeti yeterli ilgiyi göstermiyor” dedi.

Musul, Ninova vilayetinin merkezini oluşturuyor. Irak’ın vilayetleri arasında DAİŞ’ten en çok zarar gören kent olan Musul’un yeniden inşasının 5 yıl süreceği belirtiliyor.