K24 ÖZEL - Kürt ressamdan çivili tablolar

Resimlerinde fırça yerine çivi, boya yerine de tandır isi kullanarak bu yeteneğini geliştiren, şimdiye kadar birçok sergi açan Kürt ressam Haydar Ekinek, bunu dünyada ilk uygulayan kişi olduğunu söylüyor.

Ercan Dağ / İSTANBUL - Resimlerinde fırça yerine çivi, boya yerine de tandır isi kullanarak bu yeteneğini geliştiren, şimdiye kadar birçok sergi açan Kürt ressam Haydar Ekinek, bunu dünyada ilk uygulayan kişi olduğunu söylüyor.

K24’e konuşan Vanlı ressam Haydar Ekinek, çocukluğundan itibaren resimleri ve fotoğrafları sevdiğini belirterek, “Resim çizmeyi çok seviyordum. Köyümüzde okul yoktu, dolayısıyla yün ve tandır isiyle resimler çiziyordum” diyor.

Yünden ya da isten resim yaptığı için ellerinin sürekli ağrıdığını ve çatladığını söyleyen Ekinek, şunları dile getiriyor:

“Kağıt ya da tuvallerim yoktu. Hem yoksulduk hem de köyde böyle malzemeler bulunuyordu zaten. Tandır ateşi ve isi nedeniyle duvarlarımız hep kararırdı ben de çiviyle kararan duvarları çizmeye çalışırdım.”

Söz konusu çizimleri tandır isiyle de yaptığını söyleyen Ekinek, “Annem tandırı yaktığında, ‘İşte şimdi resim yapabilirim’ diyor ve seviyordum” ifadelerini kullanıyor.

Ekinek, çocukluğunda daha çok hayvan figürlerini çizmeyi sevdiğini sözlerine ekliyor.

Diğer yandan resimlerinde yoğun olarak kadın tasvirlerin yer vermesine de değinen Ekinek şunları söylüyor:

“Kadınların yaşadığı zorluğu tablolarımda göstermeye çalışıyorum. Ayrıca birçok insan fikirlerinden ötürü cezaevinde. Özgürlüğün ve fikirleri nedeniyle hapse giren insanların özgürlüğünün önemini tablolarımda göstermeye çalışıyorum.”

Haydar Ekinek, 1967'de Van'ın Çomaklı köyünde dünyaya geldi.