Bağlar’da kentsel dönüşüm: ‘Kimse mağdur edilmeyecek’

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kentsel dönüşüm projesi kapsamında ilk etapta boş ve harabe evler için yıkım kararı alınırken, yetkililer kimsenin mağdur edilmeyeceğini belirtiyor.

Hasan Kösen / DİYARBAKIR - Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kentsel dönüşüm projesi kapsamında ilk etapta boş ve harabe evler için yıkım kararı alınırken, yetkililer kimsenin mağdur edilmeyeceğini belirtiyor.

Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki bazı mahalleleri kentsel dönüşüm kapsamına aldı. Karara göre ilk önce boş ve harabeye dönmüş ev ve binalar yıkılacak, yerlerine yeni yapılar inşa edilecek.

K24’e konuşan Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, hiç kimsenin mağdur edilmeyeceğini ifade ederek, “Bağlar’da hiçbir bina sahibi mağdur edilmeyecektir. Devlet eski binaların yerine sahipleri için ya yeni ev yapacak ya da parasını verecek. Mesela bir vatandaşın evinin değeri 50-60 bin TL ise devlet 2-3 kat fazlasını verecek” dedi.

Belediye yetkililerine göre, hasar gören evlerin yıkılmasının ardından tüm mahalle sakinleri ile görüşülerek evlerin değeri belirlenecek ve ardından yeniden inşa çalışmalarına başlanacak.

Bağlar Belediyesi’nin verdiği bilgilere göre ilçede şimdiye kadar 250 boş ve harabe binanın yıkımı tamamlandı. Ayrıca çalışmalar devam ediyor.

Kaynartepe Muhtarı İlhami Altun, Bağlar’daki kentsel dönüşümü desteklediklerini ancak hiçbir vatandaşın mağdur edilmemesi gerektiğini söylüyor.

Muhtar Altun, "Kentsel dönüşümü destekliyoruz ama ev sahiplerinin zarar görmesini de istemiyoruz. 20-30 bin TL ile 2-3 odalı bir evde yaşayanlar mağdur edilmesinler. Herkes evinin değerini almalıdır. Ayrıca ev ve arsa sahipleri ile muhtarların konuyla ilgili bir araya gelmeleri gerekiyor” dedi.

Bağlar, Diyarbakır’ın en kalabalık nüfusa sahip ilçesi. Burada yaşayanların çoğunun maddi durumu iyi değil. Bazı kişiler 40 yıldan fazladır bu ilçede oturuyor. Eski evlerinin yıkılmasını isteseler bile, çocuklarının geleceği için yeni evlerin yapılmasını istiyorlar.

Bağlar’da oturan Tuğba Süren, eski evlerinin yerine yeni evlerin yapılmasını ve içinde çocukların oynaması için bahçelerinin de olmasını istiyor.

Havva Aydın isimli mahalle sakini de artık bu dar sokaklarda nefes alamadıklarını ve burada yaşamak istemediklerini söylüyor.

Bekir Aslan ise, "1995 yılında buraya geldim ve hala buradayım. Burayı yeniden inşa etseler harika olur. Burası zaten harabeye dönmüş. Biz de buranın yıkılıp yeniden inşa edilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.