K24 ÖZEL - Keçi Burcu ‘Hafıza Odası’yla yeniden açılıyor

Kürt sanatçı Ahmet Güneştekin, hendek olaylarından sonra Diyarbakır’da hiç sanatsal etkinlikler yapılmadığı için kentte sergi açma kararı aldıklarını söyledi.

Cesim ilhan / İSTANBUL - Kürt sanatçı Ahmet Güneştekin, hendek olaylarından sonra Diyarbakır’da hiç sanatsal etkinlikler yapılmadığı için kentte sergi açma kararı aldıklarını söyledi.

Diyarbakır’da, 2015 yılında yaşanan hendek olaylarından sonra yaklaşık 6 yıldır kapalı tutulan Sur ilçesindeki tarihi Keçi Burcu, 16 Nisan 2021’de Kürt ressam Ahmet Güneştekin’in “Hafıza Odası” sergisiyle yeniden açılıyor.

Sergiye Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ev sahipliği yapacak.

Restorasyon çalışmaları devam eden Keçi Burcu, DTSO tarafından kültür ve sanat merkezine dönüştürülüyor.

K24’e konuşan Ahmet Güneştekin, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın talebi üzerine 2 ay sürecek bir sergi açacaklarını ifade ederek, “Şimdi Keçi Burcu onarılıyor, özellikle Sur’daki hendek olaylarından sonra Diyarbakır’da ciddi anlamda hiç sanat etkinliği gerçekleşmedi. Bununla ilgili olarak Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ilk olarak benimle yapmak istedi. Böyle bir talepleri olunca ben de memnuniyetle kabul ettim. Memleket hepimizindir” dedi.

Serginin metin dillerinin Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olacağını ifade eden Kürt ressam, "Sergi oldukça kapsamlı olacak, farklı disiplinlerden yaptığım ve özellikle bu sergi için yeni işler ilk defa burada sergilenecek" ifadesini kullandı. 

Diyarbakır dışınca bölgenin başka bir kentinde de sergi açmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna Güneştekin, “Şu an değil. Diyarbakır’da sergi açtığımızda bölgeden isteyen herkes oraya gelir. Sosyal medya ve mesajlarda sadece Diyarbakır, Batman ya da Mardin’den değil, Türkiye’nin birçok yerinden Türk, Kürt herkes Diyarbakır’a geleceklerini söylüyor. Özellikle bu pandemi biraz normalleşirse daha önceki sergi tecrübelerimden biliyorum insanlar Diyarbakır’a akar” şeklinde cevap verdi.

Batmanlı ressam Ahmet Güneştekin, önümüzdeki kasım ayı içinde düzenlenmesi planlanan ancak yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgınından dolayı serginin açılış tarihini 16 Nisan 2021’e ertelediklerini söyledi.

“YÜZLEŞME ZAMANI”

Serginin açılışıyla ilgili dün sosyal medya hesaplarından bir video paylaşarak açıklamalarda bulunan Güneştekin şunları ifade etti:

“Burası benim mahallem, burası sesle söz ustaları şehri. Hafızası dolu ve yorgun şehir; Diyarbakır… Medeniyetin beşiği sayılan bu topraklara yüz sürme, söz ustaları meclisinde diz çöküp binlerce yıllık sesi duyma, yaşarken tanıklık ettiğim acının şehrine gelme zamanı…

Medeniyetin duvarlara yazıldığı şehir Diyarbakır’da, duvarlarda “Yoktunuz” yazıyordu. Şehrin duvarlarıyla yüzleşme ve bu şehrin hafızasını onarma zamanı…

16 Nisan 2021’de Diyarbakır’da, belleğin şehriyle, ülke tarihinin hafıza mekanıyla yüzleşme zamanı.”