Dengbêj Evi yeniden açıldı

2007 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce Sur ilçesinde açılan Dengbêj Evi, Covid-19 salgınının etkisini arttırdığı mart ayında kapatılmıştı.

Mahir Yüksel / DİYARBAKIR - Yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle martta kapatılan  Dengbêj Evi yeniden açıldı.

2007 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce Sur ilçesinde açılan Dengbêj Evi, Covid-19 salgınının etkisini arttırdığı mart ayında kapatılmıştı.

Salgın tedbirlerinin gevşetilmesi sonucu yeniden açılan Dengbêj Evi ziyaretçilerini beklerken, dengbêjler ise bu durumdan memnun.

K24’e konuşan Dengbêj Hasan Şilbe, Dengbêj Evi’nin aylarca kapalı olmasından ötürü üzüntü duyduğunu belirterek, “Dengbêj Evi yeniden açıldıktan sonra yavaş yavaş eski günlerine geri dönecektir ve dinleyiciler de yönünü buraya doğru çevirecektir” dedi.

Dengbêj Alican Pasuri ise, Dengbêj Evi’nin kültür ve sanat alanındaki katkısına değinerek, aynı zamanda bunun kentin turizmi için de çok önemli olduğunu vurguladı.

K24’e konuşan Pasuri, “Dengbêj kültürünü bilenler de bilmeyenler de buraya büyük bir ilgi duyuyor” diyerek, “Dengbêj Evi 2007’den beri Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veriyor. Pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü, 09.00- 17.00 saatleri arasında açıktır” ifadelerini kullandı. 

Sözlü Kürt edebiyatının temelini oluşturan dengbêjlik, Diyarbakır’da Dengbêj Evi’nde yaşatılıyor.

Dengbêjler dilden dile aktarımla günümüze ulaşan bu sanatın kendilerinden sonra da devam etmesi için uğraş veriyor.

2007 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce açılan Dengbêj Evi'nde 12 yıldır kılamlar, stranlar söyleniyor.

Dengbêjler divanında bir araya gelen dinleyiciler de hem eski hikayeleri hem Kürtçe eserleri hem de dengbêjleri dinleme olanağı buluyor.