İstanbul’da bir müzik atölyesi: Kadınlar nefes alabilsin

Mardinli müzisyen Dilan Yeşilyaprak, “Öyle bir yer kurmalıyım ki kadınlar nefes alabilsin” diyerek İstanbul’da tamamen kadınlardan oluşan bir müzik atölyesi kurdu.

Ercan Dağ/İSTANBUL

Mardinli müzisyen Dilan Yeşilyaprak, “Öyle bir yer kurmalıyım ki kadınlar nefes alabilsin” diyerek İstanbul’da tamamen kadınlardan oluşan bir müzik atölyesi kurdu.

Vurmalı çalgı olan perküsyon müzik aletlerinden çıkan bu sesler, tamamı kadınlardan oluşan perkusyonist adayı bir grubun müzik atölyesinden yankılanıyor.

10 yıldan fazla müzik ile ilgilenen ve Mısır’da darbuka eğitimi alan Mardinli müzisyen Dilan Yeşilyaprak, yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde çok sayıda kadına şiddet ve kadın ölümlerinin kendisini çok etkilediğini belirterek, pandeminin kadınların üzerindeki olumsuz etkilerini kırabilmek için İstanbul’da tamamı kadınlardan oluşan bir müzik atölyesi kurmaya karar verir.

“ÖYLE BİR YER KURMALIYIM Kİ KADINLAR NEFES ALABİLSİN”

Müzisyen Dilan Yeşilyaprak, atölye kurma fikrini şu sözlerle anlatıyor:

“Pandemi dönemi içerisinde maalesef evlerinde çok sayıda kadın öldürüldü. Ya kocaları tarafından ya kardeşleri, nişanlıları tarafından ya da babaları tarafından kadınların yaşamına son verildi. Bu durum beni çok rahatsız etti ve bir şekilde kadınlara daha çok yaklaşmam gerektiğini, onların iç dünyasına daha yakın durmam gerektiğini düşündüm. Bunun için dedim ki ‘Öyle bir yer kurmalıyım ki kadınlar orada nefes alabilsin.

Kadınlar ile beraber müzik atölyesinde başarılı sanatsal işler ortaya koyup ve bunu tüm dünyada sergilemeyi amaçlayan Mardinli Kürt müzisyen, “Şu an hedefim tamamen kadınlardan oluşan bir grup ile ‘Kürdistan Kadınları’ ya da ‘Kürdistan Perküsyonist Kadınları’ adı ile bütün dünyayı dolaşmak ve dünyadaki festivallere katılıp başarılı olmak” diyor.

Kürt illeri ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden de müzik atölyesine çok sayıda kadının katılmak istediğini belirten Yeşilyaprak, “Atölyeye birçok şehirden 500’den fazla kadın katılmak istedi. Büyük bir ilgi vardı. Fakat tek şehirden İstanbul’dan bazı imkansızlıklardan ötürü 30 kişi ile müzik atölyesi yolculuğuna çıktık” diyor.

Aralarında ev hanımı, öğrenci ve çalışan kadınların olduğu müzik atölyesinin katılımcılarından Aslı İzgi kadınların istedikten sonra başaramayacakları bir şeyin olmadığını ve bu atölyenin de buna güzel bir örnek oluşturduğunu ifade ediyor.

İzgi, şöyle konuşuyor:

“Yönetici asistanıyım, 21 yaşında bir oğlum var. Evimin işleri ile de ilgileniyorum. Bu atölyeye katılıp burada kadınlarla beraber müzik ile uğraşmak çok güzel”

Atölyedeki diğer bir katılımcı olan Gulê Koparır da şunları söylüyor:

“Burada kadınların biraraya gelip sanat ile hayatlarını birleştirmesi harika bir şey. Şu an def çalıyorum. Amacım daha iyi bir seviyeye gelip ve bunu sürdürmek istiyorum.”