K24 ÖZEL - Tara Mamedova: Kürt müziği için kapı aralamak istedim

Kürt müzisyen Tara Mamedova, “Giran” (Ağır) isimli yeni albümüyle Kürt müziğinde kapı aralamak istediğini belirterek, “Bu albümde dünya müziği klasmanında şarkılar söyleyeceğim” dedi.

ANKARA (K24)

Kürt müzisyen Tara Mamedova, “Giran” (Ağır) isimli yeni albümüyle Kürt müziğinde kapı aralamak istediğini belirterek, “Bu albümde dünya müziği klasmanında şarkılar söyleyeceğim” dedi.

Tara Mamedova “Giran” isimli yeni albümüyle müzikseverlerle buluşuyor.

Albümde yer alan tüm şarkıların dinleyiciyle buluşması yaklaşık 6 ayda gerçekleşecek. Şarkılar single veya maksi single olarak dijital platformlar ile stantlarda yerini alacak.

K24’e konuşan Mamedova, çalışmada iki eseri olduğunu ve kendi eserleri dışında ilk defa okuyacağı şarkıları titizlikle belirlediğini belirterek, “Seçtiğim eserlerin ruhu, yaşadıklarımın yansımasıdır” ifadelerini kullandı.

Kürt müzisyen, şunları dile getirdi:

“Her gün yeniden doğmak zorunda kaldığımız bu zorlu zamanda, yılmadan mücadele eden milyonlarca insanın olduğu bu dünyada hayatta kalabilmek, şiddete uğramamak, ‘Ben de varım’ demek için mücadele eden kadınların hikayelerine uzanan bir yolculuktur bu albüm.”

Albümde, Tara Mamedova’nın iki eseri ve anonim eserler dışında Fêrikê Ûsiv, Abdulaziz Xeyat, İsmail Cuma, Dr. Ahmet Kaya ve Hekim Sefkan gibi isimlerin de eserleri bulunuyor.

“HAYATIMA YENİ BİR GÜNEŞ DOĞDU”

Albümüyle ilgili çalışmalarından bahseden Mamedova, “Bir yıl süren bu çalışma ile hayatıma yeni bir güneş doğdu diyebilirim” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir yıl süren bu çalışma ile hayatıma yeni bir güneş doğdu diyebilirim. Bu zor dönemde müzikal arayışlarım sürerken, projeyi birlikte inşa ettiğimiz prodüktörüm, besteci multienstrümanist, aranjör Serkan Duran hocamla tanıştım. Serkan Duran 40 yıllık birikimiyle içimdeki müzik aşkının renklerini ortaya çıkardı. Yaptığı titiz çalışmayla sanat hayatıma yeni bir nefes oldu ve bu çalışma sonunda Xewna Giran ve daha sonra sizlerle paylaşacağımız diğer eserler ortaya çıktı. Müzik yolculuğuma yeni bir anlam katan, müziğime yepyeni bir sound getiren ve müziğe bambaşka bir yerden bakmamı sağlayan Serkan Duran hocama tüm kalbimle teşekkür ederim.”

Albümündeki sekiz şarkının tamamının Kürtçenin Kurmanci lehçesiyle hazırlandığını ifade eden Mamedova, Kürt toplumunun henüz yeni tarz müziklere alışkın olmadığını vurguladı:

“Bu durum benim için büyük bir risk, fakat çalışmalarımı gelecek yıllara dönük hazırlama kararı aldım. Çünkü bu albümdeki çalışmalar benim için özel tarzdır. Albümde iki folklorik eser de var ve bunları kendi tarzımla yorumladım. Ayrıca albümün adından da anlaşılacağı üzere her şarkının bende ciddi bir ağırlığı söz konusu.”

Mamedova, “Bu albümde dünya müziği klasmanında şarkılar söylemek ve Kürt müziği için kapı aralamak istedim” diye konuştu.

XEWNA GIRAN ŞARKISI

Mamedova, yeni albümünde yer alan ilk şarkısı “Xewna Giran”ın (Ağır Rüya) klibini sosyal medya platformlarından yayımladı.

Xewna Giran şarkısıyla ilgili de sorularımıza yanıt veren Kürt müzisyen, şunları söyledi:

“Bir süre önce kızım ağır hastalık geçirdi. Tedavi sürecinde hastalıkla mücadelemiz bize ilham kaynağı oldu ve bu şarkı ortaya çıktı. Dolayısıyla Xewna Giran hastalıklara karşı mücadele eden insanları anlatan bir şarkı oldu. Xewna Giran bir annenin, bir kadının savaşının şarkısıdır aynı zamanda. Tedavi süreci boyunca karanlık bir rüyadaydık ve bu rüyadan çıkışın yolu oldu şarkımız. Giran; yaşama ve doğaya olan inancın, umudun ve sevginin var olduğunu da anlatıyor.”

Öte yandan yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgınında ailesiyle vakit geçirdiğini ve albüm hazırlığını bu süreçte hazırladığını belirten Mamedova, “Pandemi, sanatsal çalışmalarımız için bir fırsat yarattı” ifadelerini kullandı.

TARA MAMEDOVA KİMDİR?

Aslen Ağrı-Doğubayazıtlı Kürt bir ailenin çocuğu olan Tara Mamedova, 1983’te Kırgızistan’da doğdu. 8 yaşına kadar doğduğu şehirde yaşayan sanatçı, Sovyetler Birliği’nin yıkılması sonrası ailesi ile Rusya’nın Saratova şehrine göç etti. 1999’a kadar Saratova’da yaşayan sanatçı, müzik dans, tiyatro eğitimi almak için Moskova ve Yaroslavl’da yaşadı.

Tara Mamedova, öğretmen olan annesi Gurchak Abdulayevnadir’in yönlendirmesi ile sanata yönelir. Sanata değer veren annesi aynı zamanda Rusça şarkılar söyler. Çocukluğu süresince annesini hayranlıkla dinleyen sanatçı, yine annesinin yönlendirmeleri ile pek çok sanatsal eğitim alır. Henüz müzik kariyerinin başlamadığı o yıllarda, yolunu çizmek için Fransa ya gider. 2008 yılında Paris’te bir konservatuvarda eğitim alır. Eğitimine devam ederken, Paris sokaklarında Caz müziği yapan gruplarla tanışır. Çocukluğunda kulağında tınlayan Rus Ramans müziğini ana dili olan Kürtçe ile birleştirir, 10 yıl boyunca Fransa’da devam eden serüveninde yaptığı deneysel Caz müziği ile kendini bulur.

2015’te ilk albümü “Ax”ı ortaya çıkaran sanatçı, ikinci çalışmasında canlı stüdyo kayıtlarını kullandı. Mamedova, bu kayıtlarla dijital platformlar üzerinden sürdürdüğü çalışmalarına başlamış oldu. Üçüncü çalışması Live Performans ile repertuvarına Zazaki eserler aldı.

Mamedova, İstanbul, Diyarbakır, Van ve birçok ilde yüzlerce konserler verdi. Çok kültürlü bir yaşam içinde büyüyen sanatçı, müzik çalışmalarına da bu birikimle devam etti. Bugün dünya müziği yapma yolunda ilerleyen Tara Mamedova, sahnede sadece Kürtçenin lehçelerinde değil, aynı zamanda Rusça, Fransızca, Türkçe, şarkılar söylemeye devam ediyor.

Artık Türkiye’de yaşayan sanatçı müzik yaşamını da İstanbul’da sürdürüyor. Evli olan sanatçı Tara Mamedova’nın Elenya isminde bir kızı var.