Biden: Coronavirüs aşısı zorunlu olmayacak

HABER MERKEZİ - ABD’de başkan seçilen Joe Biden, yeni tip coronavirüs (Covid-19) aşısı hazır olduğunda Amerikalıların yaptırmaya zorlanmayacağını ifade etti.
ABD’de başkan seçilen Joe Biden
ABD’de başkan seçilen Joe Biden

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, (CDC), kendi evlerinde olmadıkları sürece Amerikalılara iç mekanlarda "maske kullanımı" çağrısı yaptı. Bu çağrının ardından Biden açıklama yaptı.

Biden, Covid-19 endişeleri nedeniyle yemin töreninin büyük kalabalıkların olmadığı, küçük bir etkinlik şeklinde gerçekleşmesini beklediğini söyledi.

Biden, "Tahminim hala bir tören olacak, ancak her şeyin nasıl olacağını bilmiyorum" dedi.

Aşıya güvenle ilgili bir soruya yanıt veren Joe Biden, hem kendisinin hem de eski üç başkanın aşıyı olacak olmasının bu konuda güven telkin etmesini umduğunu söyledi.

Kimsenin Covid-19 aşısı deneği gibi görülmeyeceğini belirten Biden, aşının ücretsiz olmasının yanında, yan etkilere bağlı durumlar da dahil aşı sonrası kontrollerin ücretsiz olmasını sağlayacağını kaydetti.

Biden aşının zorunlu olması gerektiğini düşünmediğini de vurguladı.

Öte yandan Covid-19’la mücadelede aşıların dağıtılması ve testler için kaynağa ihtiyaç olduğunu belirten Biden, “Bunlara şimdi ihtiyacımız var. Ne zaman ki kaynaklar Kongre’den geçer o zaman coronavirüsle mücadelede köşeyi dönmüş oluruz” diye konuştu.

Biden daha önce, coronavirüs salgınını engellemek için görevdeki ilk 100 gününde Amerikan halkından maske takmalarını isteyeceğini açıklamıştı.

ABD HASTALIK KONTROL VE ÖNLEME MERKEZİ'NİN TAVSİYELERİ NELER?

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) artık insanlara evlerinin dışında - iç mekanlar da dahil olmak üzere - maske takmalarını tavsiye ediyor.

Soğuk havanın insanları iç mekanlarda daha fazla zaman geçirmeye itmesi nedeniyle ülkenin "yüksek düzeyde bulaşma riski" aşamasında olduğu belirtildi.

CDC, yeni vakaların yaklaşık yarısına hastalığın, herhangi bir semptomu olmayan enfekte insanlardan bulaştığını açıkladı.

Merkez; maske takmanın, fiziksel mesafenin ve gereksiz iç mekanlardan ve kalabalık dış mekanlardan kaçınmanın, aşıların yaygın olarak mevcut olduğu ve normal yaşamın devam edebileceği bir geleceğe geçiş için gerekli olan "çok yönlü" bir yaklaşımın parçaları olduğunu kaydetti. (Kaynak: BBC, VOA)