ABD’li Büyükelçi: Irak’taki askerlerimizi azaltacağız

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller, Irak’ta önümüzdeki aşamanın ABD askerlerinin azaltılması süreci olacağını söyledi.
ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller
ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller

BAĞDAT (K24)

Irak’ta DAİŞ’e karşı zafer ilan edilişinin 3’üncü yıldönümünde konuşan ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller, Irak’ın DAİŞ’ten kurtarılması için bedel ödeyenleri unutmayacaklarını söyledi.

DAİŞ tarafından dost ve yakınları katledilenleri andıklarını ifade eden Tueller, çok sayıda insanın infaz edildiğini ancak geleceğe ümitle baktıklarını belirtti.

ABD ve Uluslararası Koalisyon’un diğer ortaklarıyla birlikte DAİŞ’i suç işleme imkanını azaltan Irak güçlerine teşekkür ettiğini kaydeden Tueller, bunun DAİŞ’in sürekli yenilgisi ve istikrarın sağlanması konusunda güven verdiğini ifade etti.

Irak’taki görevlerinde yeni bir aşamaya geçeceklerini vurgulayan Tueller, ABD’nin ülkedeki güçlerini azaltacağını, Irak güçlerinin de DAİŞ’le mücadelede daha fazla sorumluluk üstleneceğini bildirdi.

Irak hükümetinin isteği doğrultusunda Uluslararası Koalisyon güçlerinin Irak güçlerine danışmanlık yapmaya ve destek olmaya devam edeceklerini kaydeden Tueller, Irak’a istikrarın gelmesi husunda ABD’nin Irak halkına bağlılığının devam edeceğini ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller, Büyükelçilikteki diplomatik personelin geçici olarak azaltılacağı iddialarını doğrularken, bunun çalışmalarını etkilemeyeceğini ve kendisinin görevinin başında olacağını söylemişti.

Büyükelçi Tueller, İran'la artan gerginlik dolayısıyla Büyükelçilikteki görevlilerin sayısında azaltmaya gidileceği iddialarına ilişkin görüntülü mesaj yayımlamıştı.

Tueller, mesajında, "Iraklı bazı arkadaşlar, ABD Bağdat Büyükelçiliğindeki personeli geri çekme ve kaydırma iddialarıyla ilgili benimle iletişime geçti. Kendilerine Büyükelçilikteki normal çalışmalarıma devam edeceğimi bildirdim. Bunu da, ABD’li diplomatlar ve Irak ordusuna eğitimi veren Amerikalı müsteşarların desteğiyle sürdüreceğim" ifadelerini kullanmıştı.