Irak Hükümet Sözcüsü: Erbil ile anlaşma 2021 bütçe yasa tasarısında

Irak Hükümet Sözcüsü Hasan Nazım, Erbil ile Bağdat hükümetleri arasında mali konularda varılan anlaşmanın 2021 yılı bütçe yasa tasarısında da olduğunu söyledi.
Irak Hükümet Sözcüsü Hasan Nazım
Irak Hükümet Sözcüsü Hasan Nazım

HABER MERKEZİ

Irak Hükümet Sözcüsü Hasan Nazım, Erbil ile Bağdat hükümetleri arasında mali konularda varılan anlaşmanın 2021 yılı bütçe yasa tasarısında da olduğunu söyledi.

Shafaqnews’e konuşan Irak Hükümet Sözcüsü Hasan Nazım, Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’ye Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile anlaşmayı sürdürmemesi konusunda baskı yapıldığına dair iddialara yanıt verdi.

Nazım, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile anlaşmada olan maddelerin 2021 yılının bütçe yasa tasarısında da olduğunu belirtti. Sözcü Nazım, bunun Kürdistan Bölgesi için de gerekli olduğunu ifade etti.

Irak Hükümet Sözcüsü, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Mali Açık ve Borçlanma Yasası’na bağlı olduğunu dile getirdi.

Bağdat hükümetinin önümüzdeki cumartesi günü 2021 bütçe yasa tasarısını onaylaması bekleniyor.

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani dün yaptığı açıklamada, bölgeye ayrılacak bütçe miktarının belirlenmesi halinde petrol gelirlerini Bağdat’a teslim etmeye hazır olduklarını söylemişti. 

Mali Açık ve Borçlanma Yasası'nın Irak Parlamentosu’nda Kürt milletvekillerinin katılımı olmadan geçtiğini hatırlatan Talabani, "Söz konusu yasayla ilgili çekimserliğimiz olsa da yasanın uygulanması için buradayız. Bu yasayla, Kürdistan Bölgesi’nden petrol ve diğer gelirleri merkezi yönetime teslim etmesi isteniyor ve biz buna hazırız. Bunun karşılığında bütçemiz için ne kadar ayrılacağı kararını bekliyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Görüşmelerinin süreceğini belirten Talabani, "Buradaki siyasi atmosfer durumu daha da kötüleştirdi. Kürdistan Bölgesi halkı için sonuca ulaşana kadar Bağdat’ta kalacağız" demişti.

Talabani başkanlığındaki Kürt heyeti, 9 Aralık'tan bu yana Bağdat’ta merkezi yönetim yetkilileriyle Kürdistan Bölgesi’nin bütçesi hakkında görüşmeler gerçekleştiriyor.

Irak hükümeti ekim ayında, memur maaşlarının ödenmesi için parlamentoya 41 trilyon dinarlık iç borçlanma yasa tasarısı sunmuştu.

Söz konusu yasa tasarısı Irak Parlamentosu’nda 12 Kasım'da gece yarısı düzenlenen oturumda Kürt milletvekillerinin boykotuna rağmen Şii ve Sünni vekillerin oylarıyla kabul edilmişti.

Mali Açık ve Borçlanma Yasası uyarınca, Kürdistan Bölgesi’ne aylık bütçe gönderilmeyecek. 

Kürdistan Bölgesi'nin merkezi yönetimden aylık bütçesini alması için petrol, sınır ve gümrük gelirlerini Bağdat'a teslim etmesi gerekiyor.

Erbil hükümetinin ihraç ettiği petrol gelirlerinden Bağdat'a teslim edeceği miktar ise Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) tarafından belirlenecek.