CHP Sözcüsü’nden K24’e ‘Roboski’ yanıtı: Sorumlular ortaya çıkarılmalı

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Roboski Katliamı’nın üzerinden 9 yıl geçtiğini ve şimdiye kadar sorumluların ortaya çıkarılmadığını belirterek, olayın ciddi bir şekilde sorgulanması ve sorumluların ortaya çıkarılması gerektiğini belirtti.
kurdistan24.net

ANKARA (K24)

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme dair yaptığı açıklamalardan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

K24 muhabirinin, Roboski Katliamı’nın üzerinden 9 yıl geçtiğini ve savcılığın takipsizlik kararı verdiğinin anımsatması üzerine CHP Sözcüsü Öztrak, şu yanıtı verdi:

"Son derece vahim bir olay. Uludere’de bu olayda 34 yurttaşımızı kaybettik. Dolayısıyla aslında bu Roboski meselesi için kaza dendi, şu dendi, bu dendi ama yitirdiğimiz 34 yurttaşımız var. O nedenle bu olayın ciddi bir şekilde sorgulanması ve sorumluların, kazaysa da sorumluların ortaya çıkarılması gerekir."

ROBOSKİ KATLİAMI

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu Köyü'nde (Robozik: Kamuoyunda Roboski olarak biliniyor) sınır ticareti yapan 19’u çocuk 34 sivil, 28 Aralık 2011'de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bombardımanında hayatını kaybetti. Katliamın üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen sorumlular ve failler hakkında açılan bütün soruşturmalar kapatıldı.

11 Haziran 2013’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “taksirle ölme sebebiyet vermekten dolayı” Roboski Katliamı2yla ilgili soruşturma dosyası hakkında “görevsizlik” kararı verip dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na göndermişti. Genelkurmay Askeri Savcılığı ise 7 Ocak 2014’te “takipsizlik” kararını vermişti.

Katliamda yakınlarını kaybedenlerin ailelerinin avukatları karara yapmış oldukları itiraz reddedilince dosyayı 18 Temmuz 2014’te Anayasa Mahkemesi'ne taşımışlardı. İç hukuk yollarının tükenmesi üzerine yaşamını yitiren 34 kişinin yakını olan 281 kişi adına Ağustos 2016'da ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) bireysel başvuru yapılmıştı. AİHM 17 Mayıs 2018 tarihinde, Roboski için yapılan başvuruyu ‘2 gün geciktiği’ diyerek reddetmişti.