Irak Başbakanı: Reforma gidilmezse büyük kaos çıkar

Kazimi, reforma gidilmemesi durumunda Irak genelinde büyük bir kaos çıkacağını söyledi.
Irak Başbakanı Mustafa Kazimi
Irak Başbakanı Mustafa Kazimi

HABER MERKEZİ

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, ülkesinin yönetim, para ve yolsuzlukla bağlantılı bir kriz yaşadığını ve çözüm için reforma gidilmemesi durumunda Irak genelinde büyük bir kaos çıkacağını söyledi.

Kazimi’nin ofisinden yapılan açıklamada, Kazimi’nin dün akşam gerçekleştirilen 2021 bütçesi görüşmelerinde, Irak’ın 2003 yılından beri yanlış kurumsallaşmadan dolayı sorun yaşadığını ve bu sorunun ülkedeki siyasi ve sosyal sistemi tehdit ettiğini belirttiği kaydedildi.

Açıklamaya göre Kazimi, ülkenin yaşadığı sıkıntılardan ötürü ya ülkenin tümünde büyük bir kaosun çıkacağını veya acil reforma gidilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ya durumu düzelteceğiz ya da milleti kendimize güldüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Reformlar için beyaz bir sayfa açtıklarını söyleyen Kazimi, “Güney Kore, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri gibi dünyanın tüm gelişmiş devletleri, zor kararlar alıp fedakar bir ruhla cesur adımlar atarak başarılı oldular” dedi.

Irak’taki siyasi krizin 3 konuyla bağlantılı olduğunu kaydeden Kazimi, bunların iktidar, para ve yolsuzluk olduğunu bildirerek, ekonomik sorunları aşmak için çalışmanın yolsuzluk ve mali meselelere cesurca mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

Kazimi, “Gelecek bütçeden birinci derecede zarar gören benim, çok fazla eleştiriye maruz kalıyorum. Seçimlere giderken halkı kandırabilirdim ama buna vicdanım müsaade etmiyor” ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı, tarihi bir karar aldıklarını ve sorumlulukla hareket etmelerini gerektiğini dile getirdi.

IRAK MALİYE BAKANI: ANLAŞMAYA VARILDI

Öte yandan, Irak Maliye Bakanı Ali Allavi, düzenlediği basın toplantısında Bağdat ve Erbil’in 2021 bütçesi konusunda anlaşmaya vardıklarını belirtti.

Ali Allavi, “Kürdistan Bölgesi ile 2021 bütçesi konusunda anlaşmaya varıldı” ifadelerini kullandı.

2021 bütçesinin bir hafta içinde oylanması için parlamentoya gönderileceğini belirten Ali Allavi, "Halen Bağdat’ta bulunan Kürdistan Bölgesi heyeti, 2020 yılına ait ayrıcalıklar konusunu görüşüyor" dedi.

2021 bütçesinde devlette hiçbir kamu atamasının yer olmadığını kaydeden Allavi, söz konusu bütçenin reformlar içerdiğini savundu.