Talabani’den Bağdat’taki müzakerelerde gelinen aşamaya ilişkin açıklama

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Bağdat’ta devam eden müzakerelerle ilgili son bilgileri paylaştı.
Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani
Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani

BAĞDAT (K24)

Başbakan Yardımcısı ve Kürdistan Bölgesi Yüksek Müzakere Heyeti Başkanı Kubad Talabani, Bağdat’ta devam eden müzakerelerle ilgili son bilgileri paylaştı.

15 gündür Bağdat’ta Iraklı yetkililerle görüşmelerinin devam ettiği kaydeden Talabani, 2021 bütçesinde anlaşmaya varmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi.

Irak hükümetinin onayladığı 2021 bütçesinin Irak Parlamentosu’nda kabul edilmesini umduğunu belirten Talabani, bütçe yasasının ortak çıkarları koruduğunu ve Irak Parlamentosu’nda kabul edilen 2020 Borçlanma Yasası hakkında da müzakerelerde bulunduklarını ifade etti.

Talabani, “Borçlanma Yasası, Kürt parlamenterler olmadan Irak Parlamentosu’nda kabul edilmişti. Biz bu yasanın uygulanması için geldik. Irak Parlamentosu, hükümeti ve siyasileriyle bir araya geldik ve yasa üzerine konuşmadık, yasanın uygulanması üzerine konuştuk” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nin bütçe ve bütçe dışı gelirlerini Bağdat hükümetine teslim etmesi şartının uygulanması karşılığında, Irak hükümetinin alacağı 26 trilyon dinardan Kürdistan Bölgesi’nin payının da verilmesini şart koştuklarını vurgulayan Talabani, bu miktardan Kürdistan Bölgesi’nin payının henüz belirlenmediğini ve payı öğrenmek istediklerini dile getirdi.

2020 yılında Kürdistan Bölgesi’ndeki memurların maaşlarının 6 ay boyunca gönderilmediğini hatırlatan Başbakan Yardımcısı, Ağustos ayında Irak hükümetiyle anlaştıklarını ve buna göre 2021 bütçesi onaylanana kadar bu miktarın gönderilmesi gerektiğini söyleyerek, yılsonuna kadar bu borcun Erbil’e gönderilmesini ümit ettiğini ifade etti.

Talabani, “2021 zor bir yıl olacak. Birlikte çalışmaya ve zorluklarla birlikte mücadele etmeye ihtiyacımız var. Zaho’dan Basra’ya kadar siyasetçilerin sorunların çözümü için birlikte, aynı amaçla çalışmasını umuyorum. 2021 yılında Kürdistan ve Irak halkı için başarı elde edeceğimiz konusunda ümitliyim” diye konuştu.