Irak’ta gerginlik: Şii milis grubundan tehdit

Irak’ta Şii Haşdi Şabi milis gücü bileşenlerinden Asayib Ehlul Hak grubu, ABD güçlerini tehdit etti, saldırı düzenlemek için kendi üstlerinden izin istedi.
Asayib Ehlul Hak
Asayib Ehlul Hak

BAĞDAT (K24)

Milislere yakınlığıyla bilinen bir televizyon kanalında yayınlanan videoda silahlı Asayib Ehlul Hak grubu mensupları adına konuşan bir kişinin, “Asayib Ehlul Hak olarak daha önce işgalcilere karşı kullandığımız silahlar halen elimizde ve Amerika’nın müttefiklerine karşı kullanmaya hazırız” tehdidinde bulunduğu görülüyor.

Silahlı milis, “Mücahitlere karşı herhangi bir saldırı, bize karşı yapılmıştır” ifadesini de kullanıyor.

Asaib Ehluk Hak grubu lideri Kays Hezali’ye de seslenen milisler, saldırı için kendilerine izin verilmesini istedi.

Irak'ta, ABD Büyükelçiliğine yapılan saldırı ile ilgili bazı kişilerin gözaltına alınması üzerine söz konusu video yayımlandı.

Grup, Irak Başbakanı Mustafa Kazimi'ye 48 saatlik süre tanıdı. Yaşanan gelişmeler üzerine Bağdat'ta tüm güvenlik birimleri teyakkuza geçti.

Kazimi de Şii milisleri kastederek, gerektiğinde karşı karşıya gelmeye hazır olduklarını açıkladı.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ise, ABD ve İran’a "Irak’ı çatışma alanı yapmaktan vazgeçin" dedi.

Washington yönetimi, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ne yönelik saldırılardan, İran destekli milis gruplarını sorumlu tutmuştu.

BÜYÜKELÇİLİĞİN TAHLİYE EDİLDİĞİ İDDİALARI YALANLANDI

ABD, Bağdat Büyükelçiliği’nin tahliye edildiğine dair iddiaları yalanladı. ABD Bağdat Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, Büyükelçi Tueller'in Bağdat’ta olduğu ve büyükelçiliğin faaliyette bulunduğu anlatıldı.

Başkan Donald Trump, daha önce İran'ı uyarmış, Irak'ta ABD vatandaşlarına yönelik saldırılardan Tahran yönetimini sorumlu tutacağını duyurmuştu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu ise ABD'nin İran’ın nükleer tesislerini vurma ihtimaline karşı, atom enerjisi üslerinin çevresine hava savunma sistemlerini konuşlandırdı.