Bağdat’ta tansiyon yüksek: Kazimi sokağa çıktı

Kazimi sokağa çıktı

BAĞDAT (K24)

Milis grubu Asayib Ehlul Hak’ın ABD’ye yönelik tehditleri ve grubun bazı komutanlarının gözaltına alınması üzerine tansiyonun yükseldiği Bağdat’ta Başbakan Mustafa Kazimi sokağa çıkarak kentin nabzını tuttu.

Irak Anti Terör biriminin Asayib Ehlul Hak grubunun bazı komutanlarını, ABD Büyükelçiliği’ne saldırı suçlamasıyla tutuklamasının ardından milis grubunun üyeleri yayımladıkları bir videoyla ABD ve Irak hükümetine tehditler savurdu.

Videonun yayımlanmasının ardından Anti Terör birimi ile Asayib Ehlul Hak arasında tansiyon yükseldi.

K24 Bağdat muhabiri, gece geç saatlerde Irak Başbakanı Kazimi’nin, Bağdat’ta sokağa çıkarak Kerh ve Resafe bölgelerini ziyaret ettiğini bildirdi.

Muhabirimiz, gözaltına alınan Haşdi Şabi komutanlarından birinin Husam Zirecawi olduğunu ve 5 gündür gözaltında tutulduğunu ve geçtiğimiz hafta Yeşil Bölge’de ABD Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırıyla suçlandığını aktardı.

Dün bazı Asayib Ehlul Hak mensupları ağır ve hafif silahlarla Taci Askeri Üssü’ne yürüyerek, üste tutulan grup üyelerini çıkarmaya çalıştı ancak güvenlik güçlerinin müdahalesiyle saldırı önlendi.

Asayib Ehlul Hak lideri Kays Hezali gözaltındakilerin bir an önce serbest bırakılmasını isterken Kazimi, kararı yargının vereceğini belirtti.

Kazimi, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Halkın güvenlik güçleri ve orduya yasa dışı hareket edenler nedeniyle zedelenen güvenini yeniden kazanmak için sessizce çalıştık. Ülkenin absürt maceraya sürüklenmemesi için sükunet çağrısı yaptık. Ancak gerektiğinde karşı karşıya gelmeye hazırız" uyarısında bulundu.

Edinilen bilgiye göre Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Areci, sorunun çözümü için Hezali ile Kazimi arasında arabuluculuk yapıyor.

Öte yandan Sadr Hareketi ve Sairun Koalisyonu lideri Mukteda es-Sadr, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "İran ve ABD’ye son çağrı" ifadesiyle seslenerek, “Irak, ABD ve İran arasındaki çatışma alanının kurbanı oldu. Değerli komşumuz İran İslam Cumhuriyeti Irak’ı kendi çatışma alanı yapmaktan vazgeçmeli. Irak ve hükümetinin bağımsızlığı ve egemenliğine dokunmaktan vazgeçerse (İran'ı) içinde bulunduğu acısıyla (Covid-19) baş başa bırakmayız” mesajını verdi.

Son dönemde yaşanan gerginliğin asıl sebebinin, ABD tarafından 3 Ocak 2020’de Bağdat Havalimanı’nda İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis’in öldürülmesinin yıldönümünün yaklaşması olarak değerlendiriliyor.