Avrupa İlaç Ajansı Moderna aşısına onay vermedi

Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA), Moderna tarafından üretilen yeni tip coronavirüs (Covid-19) aşısına onay verilmesi amacıyla gerçekleştirdiği toplantıda anlaşma sağlanamadı.

HABER MERKEZİ

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkeden temsilcilerin yer aldığı Avrupa İlaç Ajansı İnsani İlaçlar Bilimsel Komitesi (CHMP), Moderna aşısının onay talebini görüşmek üzere toplandı.

Hollanda İlaç Değerlendirme Kurulu (MEB) Başkanı Ton de Boer, Moderna aşısı konusunda beklenen onayın çıkmadığını söyledi.

“DİKKATLİ BİR SÜRECİN GÖSTERGESİ”

Hollandalı yetkili, "Aksini umuyorduk ama bu tür şeyler de olabiliyor. Bu gecikme, olağandışı değil, aşı onayına ilişkin dikkatli bir sürecin yürütüldüğünün göstergesi" diye konuştu.

De Boer'a göre, Moderna aşısı hakkında hala birçok soru işareti bulunuyor ve bu sorulara yeterince yanıt verilmeden aşının Avrupa'da piyasaya sürülmesi mümkün olmayacak.

De Boer, CHMP'nin Çarşamba günü yapılacak toplantısında, konunun yeniden ele alınacağını bildirdi.

Avrupa İlaç Ajansı, 21 Aralık'ta BioNTech tarafından geliştirilen coronavirüs aşısına onay vermişti.

-20 DERECEDE SAKLANABİLİYOR

Yapılan testler sonucu Covid-19'a karşı yüzde 94,5 koruma sağladığı belirtilen Moderna aşısı da, Pfizer-BioNTech'in geliştirdiği aşıya benzer olarak RNA teknolojisini kullanıyor.

Ancak Moderna aşısı, Pfizer-BioNTech aşısı gibi -70 derecede değil, -20 derecede saklanabiliyor. Çözüldükten sonra da 30 gün boyunca buzdolabında korunabiliyor. Pfizer-BioNTech aşısı, çözüldükten sonra sadece 5 gün buzdolabında kalabiliyor.

Moderna aşısı, onaylanması durumunda AB tarafından satın alınan en pahalı aşı olacak. Pfizer-BioNTech aşısına doz başına 12 euro ödeyen Avrupa, Moderna aşısını doz başına 18 eurodan satın alacak.

Aşılar 16 yaş ve üzeri Avrupa vatandaşlarına uygulanacak. (Kaynak: BBC Türkçe)