Almanya ve Fransa’da alarm: Yüz binlerce hayvan itlaf edilecek

Avrupa’da yükselen kuş gribinin yayılmasını önlemek için Almanya’da 62 bin hindi ve ördek, Fransa’da ise en az 600 bin kümes hayvanı itlaf edilecek.
Kuş gribi
Kuş gribi

HABER MERKEZİ

Almanya'da bazı bölgelerde tespit edilen kuş gribinin yayılmasını önlemek için yaklaşık 62 bin hindi ve ördeğin itlaf edilmesi talimatı verildi.

Almanya Cloppenburg'daki yetkililerin eyalette ölü bulunan kuşlar arasında H5N8 virüsünün tespit edildiğini doğrulamasının ardından, virüsün diğer çiftliklere yayılmasını önlemek amacıyla 62 bin hindi ve ördeğin itlafına karar verildi.

Cloppenburg yerel hükümeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, Lower Saxony eyaletindeki kuşlarda 'kuş gribi' olarak bilinen H5N8 virüsüne rastlanması üzerine, ülkenin kümes hayvanı üretiminin merkezi olarak bilinen bölgede toplu itlaf kararı alındı.

Göç eden yabani hayvanlar tarafından taşındığı tahmin edilen virüsün diğer çiftliklere yayılmasını engellemek üzere, Almanya'da geçen ay da yaklaşık 29 bin kümes hayvanının itlaf edilmesi kararı alınmıştı.

FRANSA'DA EN AZ 600 BİN KÜMES HAYVANI İTLAF EDİLECEK

Fransa Tarım Bakanlığı da, ülkenin güneybatısındaki ördek sürüleri arasında yayılan kuş gribi virüsünü kontrol altına alabilmek için yaklaşık 600 bin kümes hayvanının itlaf edileceğini açıkladı. Şu ana kadar 200 binden fazla hayvan itlaf edildi.

Geçtiğimiz yılın sonunda Fransa'da yüksek düzeyde bulaşıcı olan kuş gribi türleri rapor edilmiş binlerce kümes hayvanı itlaf edilmişti.

Tarım Bakanlığı internet sitesine 1 Ocak itibariyle Fransa'nın 48'i güneybatı Landes bölgesinde olmak üzere 61 noktada H5N8 virüsün tespit edildiğini doğruladı. Bakanlık, diğer bölgelerde virüsün yayılmasının kontrol altında göründüğünü ifade etti.

Fransa’da kuş gribi ihtimaline karşı ülke genelinde 5 Kasım’da 45 bölgede kümes hayvanları için karantina ilan edilmişti.

Şimdiye kadar kuş gribi virüsünün tespit edildiği Avrupa ülkeleri arasında Hollanda, Almanya, Fransa, Belçika, İngiltere, Danimarka, İsveç, Polonya, Hırvatistan ve Ukrayna yer alıyor.

Öte yandan, Hindistan'ın bazı bölgeleri de dahil olmak üzere Asya ülkeleri de kuş gribi korkusundan etkilendi.

Ayrıca aralık ayında, Japonya'da yayılan kuş gribine karşı en az 3 milyon kümes hayvanı itlaf edildi, 7 ülkeden yapılan kümes hayvanı ürünü ithalatına yasak getirildi.

Kuş gribinin H5N8 türünün insanlara bulaşmadığı biliniyor.