Rojhılatlı yönetmenden ‘Kürdistan Krallığı’ filmi

“Kürdistan Krallığı” adlı kısa filmi çeken yönetme Gabar Çoli, “Filmimizin amacı Kürtlerin yaşadıkları sorunları tüm dünyaya tanıtmaktır” dedi.

ERBİL (K24)

K24 yayınına katılan Doğu Kürdistanlı (Rojhılat) yönetmen Gabar Çoli, “Peşmergeleri ve Kürdistan’ın özgür savaşçılarını selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

Mahabad'da kurulan Kürdistan Cumhuriyeti'nin üzerinden 70 yıl geçtiğini ve bunun Kürdistan’ın dört parçasında duyulduğunu dile getiren Gabar Çoli, aynı yıl Kürtlerin toplu olarak katledildiğini söyledi.

“Kingdom of Kurdistan” (Kürdistan Krallığı) adlı kısa filminin 2028 yılındaki Kürdistan’ı anlattığını dile getiren Rojhılatlı yönetmen, “Bu filmde bütün Kürtler olarak 2028 Newroz’unu kutluyoruz” şeklinde konuştu.

Kürdistan Krallığı filminin amacının Kürtlerin yaşadığı sorunlara çözüm bulmak olduğunu vurgulayan Çoli, “Kürtlerin dört parça Kürdistan’da yaşadığı sorunlar beni bu konuda düşünmeye itmiştir. Bu filmde, sorunların çözümüne yanıt aranmaktadır” dedi.

Kürt halkına çok zulmedildiğini ve Kürtlerin dünyanın pek çok yerinde mülteci durumuna düştüğünü ifade eden yönetmen Çoli, “Kürtlerin yaşadıkları, en temel insan haklarının ihlal edilmesidir ve Kürtler ne yazık ki bu konuda kendisini iyi anlatamadı” diye konuştu.

“Eğer Kürdistan Cumhuriyeti’nde başarılı olsaydık ya da Kürdistan Krallığı’nı kurabilseydik her şey daha farklı olurdu” diyen Gabar Çoli, şunları kaydetti:

“Buğday ile nohut Kürtler için önemlidir ve biz Sümerlerin torunlarıyız. Üretim konusunda pek iyi noktadaydık. Yazmak, ilk devleti kurmak ve Tanrı inancı da Kürtlerin geleneklerindendir. Nuh ve İbrahim peygamberler de, Zerdeşt de Kürt’tür. Yaptığımız çalışmalar bütün dünya için kıymetlidir. Aynı zamanda dokumacılığı da Kürtler buldu. İnanıyorum ki Kürdistan Krallığı da insanlık için çok önemli şeyler yapacaktır.”

“Çalışma arkadaşlarım Kürtlerden ve Kanadalılardan oluşuyordu” diyen yönetmen, “Urmiyeliyim. Kürdistan’ın dört parçasında yaşadım. Bu filmi çekmek için Kürdistan’ın dört parçasından Kürtler bana yardımcı oldu” şeklinde konuştu.

Diğer yandan yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle filmi henüz festivallere gönderemediklerini dile getiren Çoli, kısa bir süre sonra Kürdistan Krallığı’nın Sundance Film Festivali’ne göndereceklerini ifade etti.

Çoli, “Filmi internet ortamında İngilizce olarak yayımladık ki tüm dünyada Kürt sorununun ne olduğu anlaşılsın ve sorun gündemde kalsın” dedi.