ABD’den Rusya’ya kınama ve çağrı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD’nin Rusya’da muhaliflerin düzenledikleri protestolar sırasında “kolluk kuvvetlerinin güç kullanmasını kınadığı” açıklamasını yaptı.
Rusya
Rusya

HABER MERKEZİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, dün Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy’ın serbest bırakılması için yapılan gösterilere müdahale edilmesiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Price yazılı açıklamasında, “ABD, Rusya’nın her yanında protestocular ve gazetecilere karşı bu haftasonu sert tatikler uygulanmasını kınamaktadır” dedi.

Price ayrıca, protestolar sırasında gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısında da bulundu.

3 BİN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Rusya'da on binlerce kişi, tutuklu Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy'ın serbest bırakılması için gösteriler yapıldı.

Moskova ve St. Petersburg’un da aralarında olduğu 60’tan fazla şehrinde düzenlenen ve on binlerce kişi katıldığı gösterilerde 3 bin kişi gözaltına alındı. Onlar arasında Navalny'ın başkentteki kalabalığa katılan eşi Yuliya Navalnıy da vardı.

Güvenlik güçleri çoğu lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan göstericilere sert müdahale etti.

NE OLMUŞTU?

Navalnıy, beş ay tedavi gördüğü Almanya'dan döner dönmez Moskova'daki havaalanında 17 Ocak'ta gözaltına alındı, 18 Ocak’ta tutuklandı.

Kremlin'e muhalif 44 yaşındaki Navalnıy, sinir gazı Noviçok ile zehirlendiğinin belirlenmesinin ardından 22 Ağustos 2020'de Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesi'ne nakledilmişti.

Navalnıy yanlıları, 23 Ocak’ta ülke çapında protesto gösterileri yapılması çağrısında bulunmuştu.

Navalıy’ın İkinci Dünya Savaşı'nda yaralanmış bir Sovyet askerine iftira attığı gerekçesiyle 5 Şubat'ta, mahkemeye çıkması bekleniyor.