Diyarbakır’da ‘Çokdilli Kreş Projesi’ başladı

Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), her mahallede “Çokdilli Kreş Projesi”ni başlattı.
kurdistan24.net

DİYARBAKIR (K24)

Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) ebeveynlere, belediyelerden her mahallede çokdilli kreş talebinde bulunulması çağrısı yaptı.

Çokdilli ve çok kültürlü eğitimin önemine dikkat çeken DİERG Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan, pedagojik ve toplumsal anlamda çocuğun anadilde eğitimine değindi.

K24’e konuşan Aziz Yağan, "Bu projede ebeveynlerin talebi belirleyici olacak” diyerek, şunları kaydetti:

“Yani anneler ve babalar isterlerse çocuklarının kendi dillerinde eğitim almalarını talep edebilirler. Ailelerin bu fırsata erişmesi hususunda arabuluculuk yapacağız. Türkiye’de Türkçe hayatın her alanında hakim dil olduğu için, diğer diller ya kayboluyor ya da bu dillerde eğitim mümkün olmuyor. Önce bu noktaya varmak, ardından tüm farklı diller için eğitim fırsatları talep etmek istedik.”

BİLGİÇ: FARKLI DİLLER VE KÜLTÜRLER KUTSAL AYETLERDİR

Öte yandan K24’e konuşan Saadet Partisi Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Muammer Bilgiç, farklı kültür ve dillerin korunmasında Müslümanlar ile insanlığın sorumluluğu olduğunu belirterek, anadilinin korunması için gerçekleştirilen projelerin önemli olduğunu vurguladı.

“İnancımız gereği tüm kültürlerin ve dillerin kutsal ayetler olduğuna inanıyoruz” diyen Bilgiç, “Farklılıklarımız bizim zenginliklerimizdir. Kaybolan her dil ve kültürle birlikte ayetler de yok oluyor. Bu nedenle tüm kültürler ve diller korunmalıdır. Aslında her dil, kendini zenginleştirmenin anahtarıdır. Bu yüzden birbirimizin dilini kendi dilimiz olarak korumalı ve ona sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı.

YALÇIN: KÜRTÇE EĞİTİM BİR İHTİYAÇTIR

K24’e değerlendirmelerde bulunan Diyarbakırlı öğretmen Fırat Yalçın da anadilde eğitimin önemine dikkat çekerek, çocuğunun Kürtçe bilmediğini ve bu konuda kendisini iyi hissetmediğini söyledi.

Kreşlerde Kürtçe eğitimin yararlı olacağını ifade eden Yalçın, “Kürtçe eğitim hem arzumuz hem de bir ihtiyaçtır. Çocuklarımızın her mahallede, her yerde Kürtçe öğrenmesini istiyoruz” diye konuştu.