Global Kürt Film Festivali ‘Benim Kürdistan’ım’ temasıyla geliyor

12’nci Londra Kürt Film Festivali, “Benim Kürdistan’ım” temasıyla 16-27 Nisan tarihleri arasında izleyiciyle buluşacak.
LKFF
LKFF

ANKARA (K24)

12’nci Londra Kürt Film Festivali (LKFF), yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle 16-27 Nisan tarihleri arasında online gerçekleşecek.

İlk “Global Kürt Film Festivali” olarak tasarlanacak festivalde çok sayıda film seyirciyle buluşacak.

10 Kürt film festivalinin bir araya geldiği ve LKFF’nin 20’nci yılına özel olarak gerçekleşecek festivalin teması ise “Benim Kürdistan’ım” olacak.

K24’e konuşan Londra Kürt Film Festivali Direktörü Ferhan Stêrk, geçtiğimiz yılki etkinliği de pandemi nedeniyle online gerçekleştirmek zorunda kaldıklarını belirterek, 11’inci festivali ‘gerilla stili’ olarak değerlendirmiş ve kısa filmlere odaklanmıştık. Elimizde var olan iletişim araçları ve platformlar üzerinden hazırladığımız programı izleyicilerle paylaştık. Bizim için müthiş bir deneyim oldu” dedi.

Bunun hem Kürt sinema endüstrisi hem de Kürt festivalleri için iyi bir örnek olduğundan söz eden Ferhan Stêrk, “Bu anlamda ilk defa bir online festival gerçekleşti. YouTube kanalımız üzerinden yayınlar yaptık. Röportajlarımızı, izleyicilerle fikir alışverişimizi, soru-cevaplarımızı, work-shopları; her şeyi Youtube üzerinden yaptık. Edindiğimiz tecrübelere göre artık daha iyi filmlerin daha iyi platformlarda gösterilmesi gerektiğini düşündük” diye konuştu.

“PANDEMiNiN BiR FIRSAT YARATTIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

16-27 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek 12’nci festivalin de online gerçekleşeceğini dile getiren Stêrk, “Pandemi hala ciddi bir şekilde etkisini gösteriyor ve kültürel etkinlikleri engellemeye devam ediyor. Ancak daha iyi bir Film Festivaliyle izleyicilere ulaşmak için bunun fırsat olduğunu düşünüyorum. Bunu daha kapsamlı ve kaliteli bir şekilde sunmanın metotlarını inceledik" dedi.

Sürekli arayış içerisinde olduklarını dile getiren Stêrk, “Bilindiği gibi ‘Kürt Ulusal Film Arşivi’ projemizi sürekli güncel tutuyoruz. Kaynak, teknik ve imkanları yokluyoruz. Bu vesileyle oluşturacağımız platformun Ulusal Film Arşivi için de bir giriş olabileceğini düşünüyorum” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Filmler www.globalkurdishfilmfestival.com platformu üzerinden gösterilecek, yani Global Kürt Film Festivalleri. İzlemek isteyen herkes sadece platforma üye olup; istediği filmi, istediği zaman ve istediği yerde izleyebilecek. Bu anlamda daha erişilebilir ve herkese uygun hale getirmeye çalıştık. Kesinlikle bilet satmaya karşıyız; elimizden geldiği kadar filmlerin tamamını ücretsiz yapıyoruz."

“KÜRT SİNEMASINDA BİRLİK KONUSUNU İŞLİYORUZ”

"Bizler bu festivalde ‘Kürt sinemasında birlik’ temalı içerikle izleyicinin karşısına çıktık" diyen Stêrk, "Birlik, çok politik bir perspektiften değerlendirilebilir, bunun da oldukça elverişli bir zaman olduğunu düşünüyorum. Kürtler açısından bunu analiz edecek sosyolojik koşulların olgunlaştığını düşünüyorum” dedi.

Ferhan Stêrk “Güncel hayatta yaşanan durumun sinema için çok farklı olmadığını düşünüyorum" diyerek, şunları söyledi:

"Bu ihtiyacın giderilmesi için gereken çabanın Kürt Film endüstrisinden de verilmesi gerektiğini düşündük. Kürtlerin sınır ötesi bir dünyada yaşıyor uzun zamandır ama bu ne aidiyetlerimizi ne de yaşam ritüellerimizi değiştiriyor. Bu yıl Film programlarını izlerken hissedeceğiniz duygu ‘Benim Kürdistanım’ duygusu olur diye umuyorum. 2020 yılından itibaren Kürt sinemasına damgasını vuran en iyi filmleri bu programa yerleştiriyoruz.”

Stêrk, “Kürt sinemasının en iyi yönetmenlerinin en iyi filmlerini bulabileceğiniz olağanüstü bir program ile seyircinin karşısına çıkacağız. Onur gösterimini Yılmaz Güney’le başlatıyoruz. Kürt sinemasının mimarlarından biri olarak Yılmaz Güney’in 1968 yapımlı ‘Seyithan’ ardndan ‘Yol' ve ‘Umut’ filmleri ile başlayıp 2020 yapımlı kısa, animasyon, belgesel ve uzun metraj filmlerin tamamını bu programda görmek mümkün" dedi.

Klasik Kürt filmlerinin yanında bir de yeni yapım filmleri de programa yerleştirdiklerini vurgulayan Stêrk, "Son iki yılda gösterilmemiş, dünyaya tanıtılmamış filmleri gösteriyoruz" diye konuştu.

“BÜTÜN KÜRT FİLM FESTİVALLERİYLE PARTNERLİK GELİŞTİRİYORUZ”

Film organizasyonlarında birliğin önemine dikkat çeken Ferhan Stêrk, “Birliktelik ruhuna uygun olarak bütün Kürt film festivalleriyle ortak bir payda da bir araya geldik. Bunun son derece önemli bir ihtiyaç olduğunu söylemek istiyorum. Amacımız Kürt sinemasının tanıtım ve gösterimini hedef alan bunun gelişmesini destekleyen organizasyonlar ile daha fazla yakınlaşıp bunun sanayisini ortaya çıkarmak. Aksi takdirde kâr güdümlü, toplumsal kaygılardan uzak bir çok özel ve bireysel şirketin sanatsal değerlerimizi tüketmesine izin vermiş olacağız" dedi.

12’ncisi düzenlenecek LKFF’nin 10 Kürt film festivaliyle birlikte organize edildiği bilgisini paylaşan Ferhan Stêrk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Festival Partnerlerimizin çok değerli ve anlamlı emekleri oluyor bu sayıda. Örneğin Moskova Film Festivali, Rojhılat’tan Rêtaw Film Komünü, Rojava Uluslararası Film Festivali, Süleymaniye Uluslararası Film Festivali, Amed Film Festivali, Mezopotamya Film Festivali; New York , Hamburg, Los Angeles ve Barcelona’da film festivallerimiz var. Onların da bu yıl ki film programına ciddi katkısı oldu."

Londra Kürt Film Festivali Direktörü Ferhan Stêrk, “Tüm sinemaseverlerinden ‘Global Kürt Film Festivalini’ takip etmelerini, paylaşmalarını, filmlerle ilgili yapılan tartışmalara katılmalarını, filmleri izlemelerini rica ediyorum. Kürt sineması nasıl tanımlanmalı, sanatsal estetiği nedir, batı sinemasından farkları nedir gibi sorulara bu programda cevap verilebileceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

FESTİVAL ÖDÜLLERİ

Londra Kürt Film Festivalinin 20 yılı nedeni ile Festival ödüllerin daha geniş tutulduğunu vurgulayan Stêrk, “Bu anlamda her alana bir ödül vermeye, değer biçmeye çalışıyoruz. Uluslararası alanda tanınmış film yapımcıları, yönetmenleri, oyuncuları bir araya getirdiğimiz jürimizin seçeceği 8 tane ödül yer alıyor bu sayıda” bilgisini verdi.

Festivalde şu ödüller verilecek:

Rojazer En iyi Uzun Metraj Kurgu Filmi Ödülü

Mehmet Aksoy En İyi Uzun Metraj Belgesel Ödülü

Yılmaz Güney En İyi Kısa Kurmaca Film Ödülü

LKFF Onursal Film Ödülü

En İyi Kısa Belgesel Ödülü

En İyi Kadın Oyuncu Filmi Ödülü

En İyi Erkek Oyuncu Filmi Ödülü

En iyi İzleyici Ödülü

10 KÜRT FİLM FESTİVALİ

Organizasyon içerisinde yer alan 10 Kürt film festivalinin isimleri şöyle:

Amed Kürt Film Festivali

Barcelona Kürt Filmleri Festivali

Hamburg Kürt Film Festivali

Los Angeles Kürt Filmleri Festivali

Mezopotamya Film Festivali

Moskova Kürt Filmleri Festivali 

New York Kürt Film ve Kültür Festivali

Rêtaw Film Komünü

Rojava Uluslararası Film Festivali

Süleymaniye Uluslararası Film Festivali