Irak Gazeteciler Sendikası: Son 13 yılda 455 gazeteci öldürüldü

Irak Gazeteciler Sendikası yayımladığı raporla son 13 yılda Irak’ta 455 gazetecinin öldürüldüğünü bildirdi. Dün de kadın gazeteci Afrah Şevki silahlanma ve milis olma yöntemlerini eleştirdiği için kaçırılmıştı.

Irak Gazeteciler Sendikası yayınladığı raporda, ABD’nin askeri müdahalesinin başladığı 2003 yılından bu yana Irak’ta 455 gazetecinin öldürüldüğünü duyurdu. Sendika, 2016’da ise çoğunluğu DAİŞ tarafından olmak üzere 20 gazetecinin öldürüldüğünü belirtti. Sendika raporunda, özellikle 2016’da Irak’ta gazeteciliğin mesleki açıdan en tehlikeli ve ölüm riski olan mesleklerden olduğunu ve bu durumun hala devam ettiğini vurguladı. Sendika ayrıca, Irak anayasası da dahil hiçbir yasal prosedüründe gazeteciliğin korunmasıyla ilgili tek bir yasanın bulunmadığını ve siyasi iktidarın bu yasal eksikliğin giderilmesi için hiçbir çaba içerisinde olmadığını da belirtti.

Kadın gazeteci kaçırılmıştı

Dün de Irak’ta, çok sayıda uluslararası TV kanalı ve gazetede muhabir ve yazar olarak görev yapan kadın gazeteci Afrah Şevki, bir internet sitesi üzerinden yayımlanan bir yazısında, silahlanma ve milis olma yöntemlerini eleştirdiği ve bir subay tarafından Nasiriye’deki bir okul müdürüne yapılan saldırıyı kınadığı için, yazısı yayımlandıktan birkaç saat sonra evinden alınarak kaçırılmıştı.