Türkiye: Masada PYD olmayacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Suriye’de varılan ateşkes ile ilgili yaptığı açıklamada ateşkesin her an başlayabileceğini bildirerek “PYD’nin masada olmayacak” derken Kremlin'den konuyla ilgili soruya, "Şimdi yanıtlayamayız, çünkü yeterli bilgiye sahip değiliz" cevabı geldi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de varılan ateşkes ile ilgili açıklamada bulunarak Suriye’deki savaşın durdurulması ve siyasi çözüm formüllerinin hayata geçirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını ve ateşkesin her an yürürlüğe girebileceğini belirtti.

Astana’daki çözüm görüşmelerine Demokratik Birlik Partisinin (PYD) katılmasını kabul etmeyeceklerini vurgulayan Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye’nin YPG ve DAÎŞ ile mücadelesinin devam edeceğini söyledi. Çavuşoğlu, YPG ile DAİŞ’in ateşkesin dışında tutulacağını da dile getirerek, muhaliflerin Suriye’de geçiş döneminde Beşar Esad’ın iktidarda kalmasını kabul etmeyeceklerini de söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı'ndan gelen bu açıklama ardından Rusya'dan da açıklama geldi. Rus TASS haber ajansına göre Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, günlük basın toplantısında konuyla ilgili gazetecilerin Suriye'de ulusal çapta bir ateşkesin Türkiye ile beraber uygulanıp uygulanmayacağı sorusuna, "Bu soruyu şimdi yanıtlayamam, yeterli bilgiye sahip değilim" cevabı geldi.