Diyarbakır'da yok olmaya direnen bir meslek

kurdistan24.net

K24/Diyarbakır- Diyarbakır’da tarihi kilim ve eşya ticareti günden güne azalıyor. Kentte bu ticareti yapan tek esnaf olan Cavit Satıcı, bu mesleğin devam edebilmesi için tanıtım ve desteğe ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Rengarenk kilimler, yılların eskittiği el yapımı eserleri süsleyen desenler ve yeni neslin yabancı kaldığı çeşitli eşyalar, bu mekanda bir arada sergileniyor.

Yaklaşık 30 sene önce el emeği, göz nuru ile işlenmiş bu eserler, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde satışa sunuluyor. Bölgede eski eşyaları satan tek esnaf olan 58 yaşındaki Cavit Satıcı,  28 yıldır bu mesleği yaptığını kaydediyor. Satıcı, 15 kişiden, bir tek kendisinin kaldığını ve bu mesleğin devam edebilmesi için kendi çapında sahiplendiğini dile getiriyor.

 “Bu meslekte yalnız kaldım. Ben de bu mesleği bırakmaya niyetliydim. Ancak bu işi sevdiğimden dolayı yapıyorum. Sevdiğim için de bu işe devam ediyorum.”

Esnaf Satıcı’nın dükkanında satılan eski kilim ve eşyalar, köy köy dolaşıp eski eşyaları alan aktarlardan alınıyor. Cavit Satıcı, eski eşyalara ulaşabilmek için, hem aktarlar ile hem başka ülkelerden eski eşya alım satımı yapan aracılar ile çalıştığını belirtiyor. Satıcı, dükkanında makine ile yapılan hiçbir şeyi satmadığını, sadece el emeği olan ürünlere yer verdiğini söylüyor. Satıcı, dükkanında bulunan kilim ve eşyaların, en az 30 yıl öncesine dayanan geçmişi ve bilinmeyen hayatlara yapılan şahitlikleri, manevi değerlerini kat be kat arttırdığının altını çiziyor. 

“İl il dolaşıyoruz”

 “Eskiden insanlar Urfa’dan, Mardin’den ve çevredeki diğer illerden gelip bizlerden bu işi öğreniyor, bizden bu eski eşya ve kilimleri satın alıyorlardı. Şimdi bizler o illerde dolaşıyoruz ama istediğimiz eserleri elde edemiyoruz. Çünkü Diyarbakır’ın tanıtımı yapılmıyor, bu mesleğin devam edilebilmesi için destek gerekiyor