Ahmet Güneştekin: Osmanlı'yı bilmiyorlar, Osmanlı torunuyuz diyorlar

Ünlü resim ve heykel sanatçısı Ahmet Güneştekin, “Kostantiniyye” adlı ünlü eserine yönelik saldırıya tepki gösterdi.
kurdistan24.net

ŞİLAN ÇILGIN

KÜRDİSTAN 24 / İSTANBUL

Dünyaca ünlü Kürt resim ve heykel sanatçısı Ahmet Güneştekin’in geçtiğimiz yıl Venedik Bienali’nde yaklaşık 7 ay sergilenen ünlü “Kostantiniyye” isimli eseri İstanbul’daki bir alışveriş merkezinin önüne dikildi.

Geçtiğimiz yıl Venedik Bienali’nde 7 ay boyunca sergilenen ve büyük ses getiren eser, alışveriş merkezine büyük bir ün kattı.

Ancak birkaç saat sonra ırkçı-gerici bir televizyon kanalı, eserin dikildiği alışveriş merkezi önünde tahrik içeren bir yayın yaptı.

Yayının ardından ırkçı-gerici bir grubun alışveriş merkezinin önüne toplanarak eser aleyhine sloganlar atması üzerine “Kostantiniyye”nin üzeri önce branda ile kapatıldı. Sonra da dikildiği yerden kaldırıldı.

Güneştekin’in eserine yönelik saldırıya siyasi kesimlerden çok fazla tepki gelmemesine karşın olay medyada geniş yankı uyandırdı. Çirkin saldırı geniş kesimler tarafından sert şekilde kınandı.

GÜNEŞTEKİN’DEN SALDIRIYA TEPKİ

Saldırı ile ilgili Kürdistan 24’e açıklamalarda bulunan Ahmet Güneştekin, şunları söyledi: “Bu eseri daha önce Venedik Bienali’nde sergilemiştik. Binlerce insan onu görmeye gelmişti. Eser 7 ay sergilendi ve çok ses getirdi. Eseri Türkiye’de de sergilemek istedik. Ünlü bir iş adamı tarafından satın alındı ve koleksiyonuna ekledi. ‘Öyle bir yere koymak istiyorum ki Türkiye’deki herkes görebilsin’ dedi. O nedenle eser oraya kondu. ”

TARİHİ OKUMUYORLAR, BİLMİYORLAR

Esere saldıranların “Kostantiniyye”yi bilmediklerini vurgulayan Güneştekin, “Türkiye’de yobaz biraz fazla olduğu için ne olduğunu da anlamıyorlar, tarihi okumuyorlar, kitap okumuyorlar, birşeyden anlamıyorlar, neye inandıklarını da bilmiyorlar yani Hz. Muhammed’in hadisine bile hürmet göstermiyorlar. Hem Fatih Sultan Mehmet’e hürmet göstermiyorlar hem de Osmanlı torunuyuz diyorlar. Bu nedenle saldırdılar” dedi.

TÜRKİYE’DE SANATA TAHAMMÜL ÇOK AZ

Saldırının sanata karşı tahammülsüzlük olduğunu vurgulayan Ahmet Güneştekin, sanatçının özgür olduğunu ve eserlerini yaparken kimseye danışmak zorunda olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

“Türkiye’de sanata tahammül çok az. Benim şahsıma da tepkiler bazen oluyor Kürt bir sanatçı olduğum için. Fakat fazla değil. Esasen Türkiye’de çok seviliyorum. Sanatımı çok beğeniyorlar. Dünyaca tanınan bir sanatçıyım. Bu yüzden aslında benimle gurur duyuyorlar tıpkı Kürtler gibi. Benim sanat camiasından çok sayıda Türk arkadaşım var. Siyasilerde yeterince sahip çıkmadı. Ne iktidar ne  muhalefet ne de Kürt partiler sahip çıkmadı. Yine entelektüel camia, Türkiye’den ve dünyadan pek çok insan bana destek oldular, sağolsunlar. İşin açıkçası bunu bir komplo olarak düşünmüyorum ama olan bitene göz yumdular. Bu beni biraz üzdü.”