Suriye’de ülke genelinde ateşkes başladı

Ankara ve Moskova, Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde Suriye'de ateşkesin sağlandığını açıklanmıştı.

Suriye’nin genelinde etkili olan ateşkes, gece yarısı itibariyle yürürlüğe girdi. Ankara ve Moskova, Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde Suriye'de ateşkesin sağlandığını açıklanmıştı.

Türkiye ve Rusya’nın garantör sıfatıyla destek verdiği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından terör örgütü olarak kabul edilen grupların kapsam dışı bırakıldığı ateşkesin uygulama süreci yerel saatle 00.00'da (TSİ 01.00) başladı.

Suriye yönetimi ve BM’nin terör örgütü olarak kabul etmediği silahlı gruplar arasında varılan ateşkes anlaşmasına dair bilinenler şöyle:

Sputnik’in haberine göre, Teoride ateşkes anlaşması tüm Suriye’yi kapsıyor. Pratikte ise anlaşmaya dahil edilmeyen DAİŞ ve Fetih el Şam’ın bulunduğu bölgeler ile onların saldırılarına uğrayan alanlar ateşkesten yararlanamayacak.

Suriye yönetimi ve Şam’ın müttefiği milisler ile 60.000 kişilik bir askeri gücü kapsayan en az 7 silahlı grup (Feylak el Şam, Ahrar’uş Şam, Ceyş’ul İslam, Suvar el Şam, Ceyş’ul Mücahidin, Ceyş İdlib, Cebhe eş Samiye) ateşkesi destekliyor.

Taraflar arasında imzalanan ilk belge, Suriye topraklarında ateşkes sağlanmasıyla ilgili. İkinci belge, ateşkes rejiminin kontrolüyle ilgili önlemlere yönelik. Üçüncü belge ise Suriye'de çözüm için barış görüşmelerinin başlatılması hakkında bir bildiri.

Rusya, İran ve Türkiye. Moskova ile Ankara, anlaşmaya garantörlük ediyor.

Suriye barış görüşmelerinin Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirilmesi planlanıyor.