Türkiye El Bab’ta ne yapmak istiyor?

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Hasan Selim Özerten, koalisyon güçlerinin El Bab’a yönelik operasyona destek vermemesi nedeniyle Türkiye’nin bölgeye yönelik strajesini gözden geçirebileceğini söyledi.

Azad Altun

Kürdistan 24 – ANKARA

Terör ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Hasan Selim Özerten Türkiye’nin El Bab’ı ele geçirmeğe dönük bir strateji geliştirdiğini; ancak Cerablus operasyonunda olduğu gibi Fırat Kalkanı Operasyonun da El Bab’a dönük başlattığı operasyonda koalisyon güçlerinden yeterli oranda destek alamadığını ifade etti. IŞİD’in giderek oradaki varlığı arttırdığını ve El Bab operasyonun da desteksiz kalan Türkiye’nin bölgede geliştirmek istediği ilerleme stratejisini zora soktuğunu söyleyen Özertem, bu nedenle Türkiye’nin bu yeni durumu yeniden gözden geçirebileceğini dile getirdi.

Türkiye’nin El Bab üzerindeki kuşatmasının devam ettiğini önümüzdeki dönemde Cerablus’u aldıktan sonra, Dabık’a geçen Türkiye’nin, El Bab’ın kontrolünü de ele geçirme yönünde bir stratejik karar verdiğini ifade eden Özertem, bu kararın ardında ise duran temel unsurun Cerablus’u aldıktan sonra mevcut mevzilerin korunmasında ciddi sıkıntıların yaşandığı ile ilgili olduğunu vurguladı.

IŞİD’in sürekli olarak belli köyleri geri almaya çalıştığını ve kontrolü devam ettirmek için de zaman zaman belli güçlüklerle karşılaşıldığını gördüklerini söyleyen Özertem, IŞİD’in bölgede El Bab gibi, Rakka gibi belli merkezlerden sağlamış olduğu lojistik destekle kuzeye yönelerek belli sahaların kontrolünü ele geçirme stratejisi izlediğini kaydetti.

“El Bab operasyonu istenilen hızda ilerlemiyor”

Türkiye’nin IŞİD’in Rakka’dan sonra belki en önemli yığınağının bulunduğu merkezlerden biri olan El Bab’ın kontrolünü ele geçirmeye çalıştığını ifade eden Özertem, IŞİD’in bölgede fazlaca mayınlı tuzak kullandığını ve çok ciddi bir yığınak yaptığını ve bu nedenle Türkiye’nin şehrin merkezine doğru ilerlerken güçlüklerle karşılaştığını ve arzu edilen hızda şehir merkezine doğru gidilemediğini ifade etti. Bu nedenden ötürü Türkiye’nin ünümüzdeki süreçte El Bab politikasını tekrar ele alarak bölgedeki engelleri gözden geçirip bu yöndeki stratejisini devam ettireceğini söyleyen Özertem, özellikle Cumhurbaşkanı ve AK Parti tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında El Bab konusundaki devam eden sürecin Türkiye’nin özellikle Ankara, İstanbul ve Diyarbakır’’ın güvenliği açısından oldukça hayati öneme sahip olduğu konusunun ön plana çıktığını dile getirdi.

Koalisyon güçleri El Bab’ta Türkiye’ye destek vermiyor

Türkiye’nin, koalisyon güçlerinden arzu ettiği desteği alamadığını ifade ettiğini dile getiren Hasan Selim Özerten, “Bu özellikle Türkiye’nin en üst seviyesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından dile getirilmiş bir açıklama. Özellikle Cerablus ve Dabık operasyonu sürecinde Amerika’nın özel kuvvetleri başta olmak üzere, hava desteğini Türk askerlerine sağladığını biliyoruz ve buralarda hızlı bir mesafe kat edilmesi söz konusu olmuştu” dedi.

Musul operasyonlarında yaşanan aksaklıkların IŞİD’in El Bab’a yaptığı yığınaklarla ilgili olduğunu belirten Özertem Kürdistan 24’e yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

 “El Bab’a yaklaşırken Türkiye’nin birkaç beklentisinin yerine getirilmediğini ifade edebiliriz. Bunlardan bir tanesi uzun zamandır konuşulan Rakka operasyonunun başlatılmamış olması, aynı zamanda Musul operasyonunda beklenen hızda ilerleme kaydedilmemesi, IŞİD’in buralardaki yığınağını arttırmak yerine, yığınağının bir kısmını El Bab’a yönlendirmesine neden oluyor. El Bab’taki IŞİD militanlarının sayısının artması, IŞİD’in elindeki imkânların ve kabiliyetlerin maksimum seviyede kullanılmasına neden oluyor ki bu da Türkiye’nin işini zorluyor. İkinci hususta şu: bölgede hakikaten koalisyon güçlerinin çok ciddi avantajları var. İncirlik üssünden kalkan koalisyon güçlerinin uçakları, aynı zamanda insansız hava araçları ve aynı zamanda bölgede toplanan istihbaratın, ciddi anlamda IŞİD’e karşı mücadeleyi kolaylaştırıcı imkânlar sağlaması söz konusu. Ancak Türkiye’nin yapmış olduğu değerlendirmelere baktığımızda, arzu edilen seviyede bu tarz desteklerin alınmadığı görülüyor ki, bu da El Bab’ta devam eden operasyonda Türkiye’nin elini belli oranda zora sokuyor diyebiliriz.”