Alman coğrafyacı: Hakkari keşfedilmemiş Alplerdir

Hakkari’ye gezi için gelen yabancı turistler bölgenin doğası karşısında büyülendiklerini söyledi.
kurdistan24.net

HAKKARİ (K24)

Hakkari’ye gezi için gelen yabancı turistler bölgenin doğası karşısında büyülendiklerini söyledi.

Dünyada etkisini sürdüren coronavirüs pandemisi dolayısıyla turizm sektöründe durgunluk devam ederken, Hakkari bir turist grubunu ağırladı. Alman coğrafyacı ve ailesinin de yer aldığı grup, Hakkari doğasına hayran kaldı. 

8 Ay önce Almanya’dan Türkiye’ye gelen coğrafyacı Jan Knorn (44), Polonyalı eşi Magdalena Knorn (41) ve çocukları Leo  (11) ile Antonia (5), karavanla Hakkari’ye geldi. İzmir ve Malatya’dan gelen iki dağ tutkununun da eşlik ettiği Alman aile, rehber Hacı Tansu öncülüğünde yeşilin tüm tonları, rengarenk açan çiçekler ve kar kütlelerinin bir arada görüldüğü 3 bin 300 rakımlı Berçelan Yaylası’na çıktı.

Kent merkezine 18 kilometre uzakta bulunan Konak köyündeki Süryanilere ait Koçanıs Kilisesi’ni ziyaret eden turistler hayran kaldıkları Berçelan Yaylası’nda piknik yapıp eğlendi. 3 bin 300 rakımda kar üstünde güzel vakit geçiren turistler, 1 hafta boyunca Hakkari’de kalacak.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Berlin’deki Humood Üniversitesinde Öğretim Üyesi Jan Knorn, 8 aydır Türkiye’de bulunduğunu belirterek, “Edirne’den başladık, Çanakkale, İzmir, Antalya, Alanya, Mersin, Anamur, Antakya, Pamukkale, Bergama, Konya, Kapadokya, Van Gölü ve şimdi de buradayım” dedi.

Hakkari’yi çok sevdiklerini dile getiren Knorn, “İnsanlar bize gitmeyin, çok tehlikeli dediler ama biz gideceğiz dedik ve geldik. Hakkari’yi görmekten büyük bir mutluluk duyduk. Büyük bir sürpriz bizim için, bu kadar güzel olacağını beklemiyorduk. Hakkari’yi Alplerin keşfedilmemiş bir bölümü olarak görüyorum. Bir coğrafyacı olarak söyleyebilirim ki bütün insanlar gelmeli ve görmeli burayı. Buraya kadar yapmış olduğum hiçbir seyahatimde bu kadar dokunulmamış vahşi bir doğa görmedim” dedi.

Hakkarili Rehber Hacı Tansu da Almanya, İspanya, İstanbul ve Malatya’dan turistlerin yer aldığı bir kafileyi ağırladıklarını söyleyerek, “Biz Kocanıs köyündeyiz. Hem Kocanıs Kilisesi hem de Berçelan Yaylası’nın güzellikleri için buradayız. Turistleri dolaştırıyoruz. Son zamanlarda çok fazla turist geliyor Hakkari’ye. Hakkari turizminin gelişmesi gerekir. Çünkü Alman turistin bahsettiği gibi dağlarımız keşfedilmemiş Alpler gibidir. El değmemiş buralar. Çok sayıda dağcı da gelecek bu sene. Bu yıl öyle gözüküyor ki Hakkari dağları turist ağırlayacak. Biz de umuyoruz ki keyifli bir şekilde yasaksız bir ortamda onları ağırlayalım” diye konuştu.