PKK’nin şehit ettiği 16 köylünün hikayesi

PKK’nin 24 yıl önce Dêzu köyünde şehit ettiği 16 sivilin acısı dün gibi tazeyken, şehitlerin yakınları halen mezarlarında gözyaşı döküyor.
kurdistan24.net

ERBİL (K24)

PKK unsurlarının Kürdistan Bölgesi’ndeki varlığı Türk ordusunun ihlallerine, köy boşaltmaları ve yakılmalarına sebep olduğu gibi, sınır bölgelerindeki vatandaşların öldürülmesi ve yakılmaları gibi suçların da işlenmesini beraberinde getirdi.

Erbil’in Mergesur ilçesine bağlı Şêrwan Mezin beldesinin Dezu köyünde 24 yıl önce yapılan katliam, PKK unsurlarının en acımasız suçlarından biri olarak tarihe geçti. Köyü basan PKK’liler, iki aileden 16 kişiyi şehit ettikten sonra cesetlerin bulunduğu evleri ateşe verdi.

Katliam şehitleri arasında genç, yaşlı, kadın ve çocuklar bulunuyordu. Kadınlardan biri de hamileydi.

Köy mezarlığını ziyaret eden şehitlerin yakını Axir, katliamı anlatırken gözyaşlarını tutamıyor.

K24’e konuşan Şehit Wehab Selim Milayhiyi’nin yakını Axir, “Eşi ve 6 çocuğuyla birlikte şehit edildi. Şehit edildikten sonra da ateşe verilerek yakıldılar. Büyük bir zulme uğradılar. Bu köyün sakinleri, sivil, masum insanlardı. Çocuklarının yaşları 1 ile 12 arasında değişiyordu” diye anlattı.

Bir başka köy sakini de, “Evet bu bölgelerde PKK vardı ama onlarla bir alıp vermediğimiz yoktu. Biz Kürt’üz onlar da Kürt diyorduk. Ama gelip çoluk çocuk herkesi öldürdüler, evlerini yaktılar” diyor.

Katliamdan sonra boşaltılan köyde şehitlerin acısı dün gibi tazeliğini koruyor.