MESAM yönetimine aday olan Kürt sanatçı: Eserlerimize sahip çıkacağız

MESAM Yönetimi’ne aday olan sanatçı Diljen Roni, Kürtçenin yanı sıra, Ermenice, Arapça, Türkçe ve telif hakkı çalınan birçok dilden eserlere sahip çıkacaklarını söyledi.
Diljen Roni
Diljen Roni

İSTANBUL (K24)

Kürt sanatçı Diljen Roni, 30 Haziran’da yapılacak seçimde Türkiye'nin en büyük sanatçı örgütü olan Musiki Eserleri Meslek Birliği (MESAM) Yönetim Kurulu Üyeliği için aday olduğunu açıkladı. 

30 Haziran’da yapılacak MESAM’ın 16. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na Kürt sanatçıları, MESAM Demokrat Sanatçılar Grubu’nda bağlama ustası Cahit Berkay’ın listesinden seçimlere katılacaklar.

MESAM Demokrat Sanatçılar Grubu’nda Kürt sanatçılarla birlikte yaklaşık 150 kişi bulunuyor.

Ayrıca Diljen Roni'nin dışında Mehmet Atlı, Cevdet Bağca ve Baran Bozyel de MESAM yönetimine girmek için yarışacak olan Kürt sanatçılarından olacak. 

K24’e konuşan Kürt sanatçı Diljen Roni, seçilmesi durumunda dengbêjlerin eserlerini kayıt altına almak için çalışmalar yapmayı düşündüklerini söyledi.

Amaçlarının MESAM’ın yönetim kurulu, teknik kurulu, haysiyet kurulu ve denetleme kurulunda 4 adaylarının seçilmesini sağlamak olduğunu ifade eden Roni, şunları söyledi:

“MESAM Demokrat Sanatçılar Grubu olarak, 30 Haziran’da MESAM’ın 16. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda bulunmak istiyoruz. Aramızda Kürtçe, Türkçe, Ermenice, Lazca, Rumca ve başka dillerde müzik yapan çok sayıda sanatçı dostumuz var. Grubumuzda sadece söz yazarı ve besteci müzisyenler değil, aranjörler de var, şairler de var. 30 Haziran’da tüm sanatçı dostları bizimle dayanışmaya bekliyoruz. Bizim başkan olma gibi bir derdimiz yok ama amacımız MESAM’ın dört kurulunda 4 adayımızı seçtirebilmek. Bunun için MESAM Demokrasi Grubu ile güç birliği ve iletişim halindeyiz.”

“MESAM’DA KİMSE KÜRTÇE BİLMİYOR”

MESAM’da Kürtçenin dil ve yazım kurallarını bilen kimsenin olmadığını dile getiren Diljen Roni, hedeflerini şöyle söyledi:

“Temel amacımız; MESAM’da daha adil, daha şeffaf, daha kontrol edilebilir, daha denetlenebilir, sadece çok dinlenenin değil, çok popülerin değil, bizim için bir eser bile üretmiş olan sanatçılarımızın hakkını, hukukunu, telif hakkını ve eserlerin hakkını korumak. Bu eser Kürtçe olur, Türkçe olur, Arapça olur. Biz MESAM’da bugüne kadar yok sayılmış, umursanmamış, unutulmuş, bakılmamış, göz yumulmuş şarkılarımızı, türkülerimizi ve eserlerimize sahip çıkacağız. Ve bunların çoğunluğu da Kürtçe... Bizim MESAM’da olmamız bir sigorta görevi gibi olur. Biz, dengbêjlerin eserlerini de kayıt altına almayı düşünüyoruz. MESAM’da bir eser kaydedildiği zaman dil bilgisi ve yazım kullarının yazılışına göre Kürtçe bilen kimse yok. Ayrıca Kürtçe özelinde bizim gibi alternatif müzik yapanların telifleri toplanamıyor. O yüzden yeterli düzeyde telif toplanmayan televizyonlarda ve radyolarda şarkılarımız çalınmıyor. Bu bizim için ciddi bir dezavantaj. Bunun için de bir çalışma yapacağız. Üvey evlat muamelesi gören diğer eserlere de sahip çıkacağız. Böyle bir farkımız var.”

Kürt sanatçı Diljen Roni son olarak, “Grubumuzun çoğunluğu ve ekibimizin yüzde 80-90’ı Kürt sanatçılardan oluşuyor. Biz sanatçıyız, biz sanattın evrensel olduğuna inanıyoruz. Sanatı sanat olarak görüyoruz. Bunun dili, ırkı olmaz. Yaratılan eserlerin Kürtçe de olsa Türkçe de olsa başka dilde de olsa takipçisi olacağız. Bizim için bütün eserler önemlidir, kıymetlidir, değerlidir” şeklinde konuştu.