Başbakan yanıtlıyor: 9’uncu kabine 2 yılda neler yaptı?

Bugün (10 Temmuz) Başbakan Mesrur Barzani başkanlığındaki 9’uncu hükümet kabinesinin kuruluşunun üzerinden 2 yıl geçti.
kurdistan24.net

ERBİL (K24)

Başbakan Mesrur Barzani, 9’uncu hükümet kabinesi bu 2 yıllık sürede neler yaptı, hangi konuları öncelik olarak ele aldı, hedeflerini gerçekleştirebildi mi gibi sorulara yanıt verdi.

Başbakan, petrol fiyatlarının düşmesi ardından baş gösteren ekonomik krize, dünyayı sarsan yeni tip coronavirüsün (Covid-19) getirdiği tüm sorunlara rağmen önceliklerinden biri olan reform süreci kararlılıkla sürdürdüklerini belirtti.

Birçok engele rağmen reformlara devam edildiğini vurgulayan Başbakan, “Gelir kaynakları düzenlendi, Sınır kapıları ve petrol şirketleriyle ilgili vergi düzenlemeleri, bu alanda atılan önemli adımlar atıldı” ifadelerini kullandı.

Reform sürecini kısa bir zaman diliminde yapılması gereken bir iş olarak görmemek gerektiğini belirten Başbakan, reform süreciyle kalıcı değişimler yapmak istediklerini ve bu süreci sürdürmeye kararlı olduklarını vurguladı.

Kürdistan Bölgesi’nin memur maaşlarının önemli bir konu olduğunu belirten Başbakan, Bağdat hükümetinin Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payını göndermemesine rağmen memur maaşlarını ödemek için ciddi bir çaba harcadıklarını belirtti.

Yolsuzlukla mücadelede önemli adımlar atıldığını belirten Başbakan, hükümetin bu kararlılığından geri atmasının söz konusu olmadığını kaydetti.

Başbakan daha önce de defalarca dile getirdiği gibi, Kürdistan Bölgesi’nin gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi gerektiğini, artık sadece petrol gelirlerine bel bağlanmaması gerektiğini vurgulayarak, tarım ve diğer alanlardaki üretime dikkat çekti.

Covid-19 salgınına rağmen sağlık sektöründe de iyileştirmeler yapıldığını belirten Başbakan, vatandaşların salgından korunması için alınan tedbirler ve salgınla mücadeledeki başarının, sağlık sektörünün güçlenmesini sağladığını dile getirdi.