Neçirvan Barzani: Belçika Parlamentosu’nun kararı önemli bir adım
ERBİL (K24)
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Ezidi Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamların Belçika Parlamentosu tarafından soykırım olarak kabul edilmesinin önemli bir adım olduğunu söyledi.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, “Ezidilere yönelik katliamın Belçika Parlamentosu tarafından soykırım olarak tanınması önemli bir adımdır, memnuniyetle karşılıyorum” dedi.
Diğer ülkelerin parlamentolarının da bu tür adımları atmasını ümit ettiğini kaydeden Neçirvan Barzani, bu adımların katliam kurbanlarının yakınlarına tazminat ödenmesine vesile olması gerektiğini ifade etti.
Neçirvan Barzani, söz konusu adımlarınEzidilerin haklarının verilmesi ve kurbanlar için adaletin sağlanmasına neden olması temennisinde bulundu.
BELÇİKA PARLAMENTOSU EZİDİLERE YÖNELİK KATLİAMI SOYKIRIM OLARAK TANIDI
Dün Belçika Parlamentosu, Ezidi Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamların soykırım olarak tanınması için düzenlenen yasa tasarısıyla ilgili toplandı.
Parlamentoda düzenlenen oylamada, Ezidi Kürtlere yönelik katliamlar soykırım olarak tanındı.
Ayrıca Belçika Parlamentosu, yerlerinden edilen Ezidilerin geri dönüşü için de yardım çağrısında bulundu.
Şengal Anlaşması’na da vurgu yapan Belçika Parlamentosu, anlaşmanın uygulanması gerektiğine dikkat çekti.
Bu ayın başında Hollanda Parlamentosu da Ezidi Soykırımı’nı resmen tanımıştı. Şimdiye kadar 16 ülke ve uluslararası örgüt Ezidi Kürtlere yönelik soykırımı tanıdı.
DAİŞ’in 2014 Ağustos’unda Şengal ve çevresinde Ezidi Kürtlere yönelik soykırımı tüm dünya tarafından halen tanınmadı.
Kürdistan Bölgesi Hükümeti Avrupa Birliği Temsilciliği’nin girişimleri sayesinde bazı adı geçen Avrupa ülkeleri bu yönde adım attı.
EZİDİ SOYKIRIMI
3 Ağustos 2014’te Ezidi Kürtlerin yaşadığı Şengal’e saldıran DAİŞ örgütü, binlerce masum Ezidi’yi katlederek toplu mezarlara gömmüş, binlercesini de kaçırmıştı.
Kaçırdıkları Ezidi erkeklerinin çoğunu infaz eden, kadın ve kız çocuklarını ise köle pazarına satan DAİŞ’in elinden kurtulan kişiler, yaşananları uluslararası kuruluşlara ve sivil toplum örgütlerine anlatarak seslerini dünyaya duyurdu.
Kürdistan Bölgesi Hükümeti de Duhok merkezli Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi’ni kurarak, DAİŞ’in kaçırdığı kişileri kurtarmak için çaba gösterdi ve bu sayede kaçırılan kişilerin yarısından fazlası ailelerine kavuştu.
Halen 3 bin dolayında Ezidi Kürt’ün akıbeti bilinmiyor.