Almanya seçimlerinde kaç Kürt siyasetçi meclise girdi?

Almanya’da gerçekleştirilen seçimlerde 8 Kürt siyasetçi Federal Meclis’e girme başarısı gösterdi.
Almanya - Federal Meclis
Almanya - Federal Meclis

ANKARA (K24)

Almanya'da meclis seçimlerini geçici resmî sonuçlara göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) kazandı.

Yıllardır süren düşüş eğilimini tersine çevirmeyi başaran SPD oy oranını yüzde 25,7'ye yükseltti.

Angela Merkel başbakanlığında 16 yıldır iktidarda olan Hristiyan Demokrat Birlik/Hristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) ise yüzde 24,1 ile tarihinin en düşük oy oranını kaydetti. Birlik partilerinin 2013 seçimlerinde yüzde 41,5 olan oy oranı 2017'de yüzde 32,9'a gerilemişti.

Seçimlere yüksek hedeflerle giren ancak kısa sürede anketlerde kan kaybeden Yeşiller ise seçimlerde oyların yüzde 14,8'ini almayı başararak ülkedeki üçüncü büyük siyasi güç konumuna yükseldi.

Geçmişte Hristiyan Birlik partilerinin doğal koalisyon ortağı olan liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 11,5 oy oranına ulaştı. Partinin oy oranı 2017'de yüzde 10,7 olarak gerçekleşmişti.

REKOR MİLLETVEKİLİ SAYISI

Seçim sonuçları, Federal Meclis'teki güç dengelerini de önemli ölçüde değiştirdi. Geçici resmî sonuçlara göre SPD'nin sandalye sayısı 2017 seçimlerine göre 53 artarak 206'ya yükseldi. CDU/CSU 246 sandalyeden 196'ya düşerken Yeşiller 67 olan sandalye sayısını 118'e yükseltti. FDP 80 olan sandalye sayısını 92'ye yükseltti, Sol Parti 69 sandalyeden 39'a geriledi. AfD ise meclise 83 milletvekili ile girecek. Ülkenin kuzeyindeki Schleswig-Holstein eyaletinde Danimarkalı azınlığın partisi olan ve yüzde 5'lik barajdan muaf bulunan Schleswig Seçmenler Birliği ise mecliste bir milletvekili ile temsil edilecek.

Bu arada resmî sonuçlara göre meclisteki milletvekili sayısı 709'dan 735'e yükselecek.

8 KÜRT SİYASETÇİ SEÇİLDİ

Almanya’da 4’üncü büyük nüfusa sahip Kürtlerin sayısı ise 1 milyon 400 bin olarak tahmin ediliyor ve bu nüfusun yarısı Alman vatandaşı.

Edindiğimiz bilgilere göre Almanya’da gerçekleştirilen seçimlerde 8 Kürt siyasetçi de Federal Meclis’e girme başarısı gösterdi.

Yeşiller Partisi (Die Grünen) adına Berlin eyaletinden Canan Bayram ve Jiyan Omar, Dresden eyaletinden Kassem Taher Saleh; Sol Parti (Die Linke) adına Baden-Württemberg eyaletinden Gökay Akbulut, Kuzey Ren Vestfalya eyaletinden Sevim Dağdelen, Berlin'den Hakan Taş ve Ferat Koçak; Sosyal Demokrat Parti (SPD) adına ise Berlin'den Sevim Aydın Federal Meclis’e girmeyi başardı.

Jiyan Omar
Jiyan Omar

Jiyan Omar (1985, Kamışlo): Rojava’nın Kamışlo kentinde dünyaya gelen Kürt siyasetçi, 2005’ten beri Almanya’da yaşıyor. 2018’de aktif siyasetin içerisinde yer alan Omar, Berlin'de Siyaset Bilimi ve Sosyal Bilimler bölümünden mezun.

Canan Bayram
Canan Bayram

Canan Bayram (1966, Malatya): 2009 yılında SPD’den ayrılıp, Yeşiller’e geçtiğinde o dönemki siyasi dengeleri altüst ederek dikkatleri çekmişti. Yeşillerin efsane isimlerinden Christian Ströbele’nin siyaseti bırakması nedeniyle, onun misyonunu sürdürmek üzere aynı bölgeden aday oldu. Bayram da Ströbele gibi avukat ve Yeşiller’in sol kanadından.

Kassem Taher Saleh
Kassem Taher Saleh

Kassem Taher Saleh (1993, Zaho): Duhok’un Zaho ilçesinde doğan Saleh, TU Dresden’de inşaat mühendisliğini bitirdi. Bir süre İspanya’da da eğitim gören Saleh, ırkçı saldırılardan etkilenen kişilerle ilgili "Die Anderen" inisiyatifini kurdu. 2019’da siyasete giren Saleh, partisinin Göç ve Mülteci Federal Çalışma Grubu ile Göç Üzerine Devlet Çalışma Grubu’nun sözcülüğünü yapıyor.

Sevim Dağdelen
Sevim Dağdelen

Sevim Dağdelen (1975, Duisburg): Federal Meclis’e ilk kez 2005 yılında girdi. 1998’de hukuk dalında yüksek lisansını tamamladı.

Sevim Aydın
Sevim Aydın

Sevim Aydın (1972, Dersim): Dersim’in Pülümür ilçesinde dünyaya gelen Aydın, 6 yaşında iken ailesiyle birlikte Berlin’e taşındı. Berlin Özgür Üniversitesi’nde hukuk eğitimi alan Aydın, Viadrina Avrupa Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı.

Ferhat Koçak
Ferat Koçak

Ferat Koçak (1979, Berlin): Dersimli Koçak’ın ailesi 1970’li yıllarda işçi olarak Almanya’ya gitti. İktisat bölümünden mezun olan Koçak, sigortacılık ve pazarlamacılık alanında çalıştı.

Hakan Taş
Hakan Taş

Hakan Taş (1966, Erzincan): Erzincan’ın Kemah ilçesinde dünyaya gelen Taş, 14 yaşında Almanya’ya gitti. Berlin’de gazetecilik eğitimi alan Taş, farklı dillerde yayın yapan Alman Devlet Radyosu’nda çalıştı. Berlin'de Göç ve Uyum Konseyi’nin kurucu üyeliğini de sürdüren Taş, 2011’de Sol Parti’den milletvekili olarak seçildi.

Gökay Akbulut
Gökay Akbulut

Gökay Akbulut (1983, Sarız): Kayseri’nin Sarız ilçesine bağlı Pınarbaşı köyünde doğdu. 1990 yılından bu yana Almanya’da yaşıyor. Lisede başarılı bir öğrencilik hayatından sonra üniversite eğitimini Almanya ve Kanada’da siyaset ve sosyoloji okuyarak tamamladı. Binlerce kişinin staj için başvurduğu Birleşmiş Milletlerin dünya çapında seçtiği 170 kişinin içinde yer almayı hak kazanarak New York’ta, Montreal’de kadın alanında staj yaptı. Sonrasında da birçok sosyal sorumluluk projelerinde aktif çalışıyor. 2011’de aktif olarak Sol Parti’de çalışmaya başladı ve eyalet yönetimine girdi. 

AKBULUT: GÖÇMENLERİN, KİRACILARIN PARTİSİ, BARIŞIN SESİYİZ

Seçim sonuçlarıyla ilgili K24’ün sorularına yanıt veren Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, partilerinin çok büyük oy kaybı olduğunu söyledi.

“Seçimden 48 saat önce başbakan adayları arasında yaşanan kutuplaşma Sol Parti’yi ezdi” diyen Akbulut, “Elbette çok üzgünüz. Seçim sonuçları ve temel sorular üzerine yoğun tartışmalar yapıp partimizi yeniden şekillendireceğiz. Biz sosyal adaletin, göçmenlerin ve kiracıların partisiyiz, barışın sesiyiz ve öyle kalacağız” ifadelerini kullandı.

Akbulut, ikinci kez Federal Meclis’e girdiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

“Müstakbel koalisyonun bir ortağı ya FDP (SPD ve Yeşiller ile birlikte) ya da yeniden Hristiyan Demokrat Birliği (CDU/CSU) ya da her ikisi (CDU/CSU, Yeşiller ve FDP) olacağından, önümüzdeki dört senede sosyal meseleler koalisyon için bir rol oynamaz. Federal Meclis'te toplumsal vicdan olacağız.”

KÜRT TOPLUMU KİMLİKLERİNİN TANINMASINI İSTİYOR

Bu arada seçimler öncesi hazırladığımız haberde K24’e konuşan Alman vatandaşı Kürtler ve siyasetçiler kimlik haklarının verilmesi, ırkçılıkla daha çok mücadele edilmesi ve anadilde eğitimin artırılması konularına değinmişti.