Malkoç: Mültecilerin yüzde 80'i kalabilir

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre başka bir ülkeye göç edenlerin sadece yüzde 20'sinin kendi ülkesine geri döndüğünü ve bu istatistiğin Türkiye'de de gerçekleşebileceğini söyledi.

Haber Merkezi- Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre başka bir ülkeye göç edenlerin sadece yüzde 20'sinin kendi ülkesine geri döndüğünü ve bu istatistiğin Türkiye'de de gerçekleşebileceğini söyledi.

Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacılar için geniş çaplı bir rapor hazırlamak için Gaziantep'e giden Malkoç, valilikte kamu kurumu temsilcileriyle toplantı düzenledi.  Hazırlanan raporun 'Uluslararası göç ve mülteciler Sempozyumu'nda anlatılacağını söyleyen Malkoç, ""Şimdi ülkemizde 3 milyon muhacir göçmen kardeşlerimiz var. Birleşmiş Milletler istatistikleri bize şunu gösteriyor; bu tür göç ve nüfus hareketlerinden sonra geriye dönüşlerin çok az olduğunu, yüzde 80'inin gittiği ülkede kaldığını gösteriyor. Dolayısıyla bizim başta geçici olarak baktığımız bu sorun belli bir noktaya geldi. Bu noktaya kadar çok güzel bir şekilde idare edildi." dedi.

 Suriye'deki savaşın bitirilmesi için Astana'da yapılacak olan toplantıların önemine işaret eden Malkoç, "Belli ki Allah nasip ederse Astana buluşmasından sonra olağan üstü bir değişiklik olmazsa Suriye'de belli bir uzlaşma ve ardından da çözümüne doğru yol alınacak. Ama sorun bitmiyor. İstatistikler ortada" dedi.

Göçmenlerin sayısı 4 milyona ulaştı

Ülkede yaşayan Suriyeli göçmenlerin sayısının 4 milyona ulaştığını belirten Malkoç,  "Şu anda Türkiye'de ilköğretim çağında bulunan göçmen ve mültecilere verilen hizmet, okullarda okutulan öğrenci sayısı 500 binden fazla. Sadece ilköğretimi kastediyorum. Finlandiya'da ilköğretim çağındaki öğrencilerin sayısı 370 bin civarında. Bu rakamları özellikle telaffuz ediyorum. Sahil Güvenlik Komutanlığımızın denizlerden topladığı insan sayısı 95 bin 571 bunlar olağanüstü rakamlar" diye konuştu.

Kaynak: DHA