AP başkan adayları açıklandı

AP’nin 5 yıllık yasama dönemi 2. bölümü yeni yılın ilk oturumuyla başladı. İlk oturumun gündemi yeni başkanın seçilmesi olurken başkan adayları da resmen açıklandı.

Avrupa Parlamentosu (AP) 5 yıllık yasama döneminin 2. Bölümü yeni yılın ilk oturumuyla Strazburg’da başladı. İlk oturum yeni AP Başkanının seçimi olarak belirlenirken başkan adayları da resmen açıklandı. Yeni AP Başkanı bugün yapılacak oylamayla seçilecekken başkan adaylarının Kuzey Yeşil Sol (GUE-NGL) grubu adına aday gösterilen İtalyan parlamenter Eleonora Forenza, Sosyalist ve Demokratlar (S&D) grubu adına İtalyan parlamenter Gianni Pitella, Yeşiller-Avrupa Serbest İttifakı (Verts/ALE) adına İngiliz Jean Lambert, Avrupa Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) adına Belçikalı Guy Verhofstadt, Avrupa Halk Partisi (EPP) adına İtalyan Antonio Tajani, Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformcular (ECR) adına Belçikalı Helga Stevens ve Özgürlükler ve Uluslar Avrupası (ENF) grubu tarafından aday gösterilen Romanyalı Laurentiu Rebega olduğu açıklandı.

Oturumun açılışında 7 Ocak’ta hayatını kaybeden eski Portekiz Cumhurbaşkanı ve AP üyesi Mario Soares için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından son defa AP Başkanı olarak oturumu açan Martin Schulz yaptığı konuşma ardından AP Başkan adaylarını açıkladı.

AP kulislerinde yarışın, Hıristiyan demokratların çatı yapılanması Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) adayı İtalyan Antonio Tajani ile Sosyalistler ve Demokratlar Grubu'nun (S&D) İtalyan lideri Gianni Pittella arasında geçeceği konuşuluyor.